Για τρίτο Σαββατοκύριακο οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα, που έχουν αναχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «κινδύνους» για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τις υψηλές τιμές διαβίωσης στη χώρα.
Στο Παρίσι, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 265 άτομα, ενώ τουλάχιστον 100 είναι οι τραυματίες – διαδηλωτές και αστυνομικοί – από τα εκτεταμένα επεισόδια.
Οι διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες στις δυνάμεις ασφαλείας, έκαψαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν βιτρίνες καταστημάτων. Σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό όχημα με μεταλλικές ράβδους και έβαλαν φωτιά σε δέντρα.
Μερίδα διαδηλωτών στοχοποίησε και την «Αψίδα του Θριάμβου», φωνάζοντας «Μακρόν παραιτήσου», ενώ παράλληλα έγραφαν συνθήματα πάνω στο ιστορικό μνημείο, όπως «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από την επίθεση «κατά συμβόλων της χώρας» και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά «σέβεται και τους νόμους», εννοώντας έτσι πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.
Η αστυνομία απάντησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και αντλίες νερού στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και αρκετά ακόμη σημεία της πόλης, όπως η Όπερα και η Πλατεία της Βαστίλης. Περισσότεροι από 12 ήταν οι σταθμοί του μετρό που έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.
«Είμαστε σε φάση εξέγερσης, δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», είπε η δήμαρχος του έκτου διαμερίσματος του Παρισιού.
Η διαδήλωση με τα «κίτρινα γιλέκα» ξεκίνησε από την 17η Νοεμβρίου και εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω των social media, με τους διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία να κλείνουν δρόμους και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πολυκαταστήματα, εργοστάσια και ορισμένες αποθήκες καυσίμων.
Αξιωματούχοι ασφαλείας συνεδρίαζαν επί ώρες στο υπουργείο Εσωτερικών το απόγευμα του Σαββάτου.
Οι αψιμαχίες στο Παρίσι ξέσπασαν νωρίς το Σάββατο, εν μέσω ανησυχίας ότι τόσο ακροδεξιοί όσο και ακροαριστεροί θα επιδιώξουν να διεισδύσουν στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».
Η αστυνομία  παρακολουθούσε εδώ και καιρό «βίαιες ριζοσπαστικές ομάδες» που προετοιμάζονταν εντατικά για αυτή την ημέρα, αλλάζοντας, μάλιστα και πολύ συχνά τον τόπο συνάντησής τους, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Λορέν Νουνιές.
Η διαδηλωτές με τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν αρχικά στους δρόμους αντιδρώντας για τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, όμως έχουν προσελκύσει όλους τους πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι από την διακυβέρνηση Μακρόν.
Από την περίοδο που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έχει πέσει αρκετά – πλέον κυμαίνεται στο 20%.

Το μήνυμα του Μακρόν από την Αργεντινή

Ο Μακρόν, που βρίσκεται στην Αργεντινή όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20, σε μήνυμά του ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τη βία που ξέσπασε στους δρόμους των Παρισίων και τόνισε πως αυτές οι εικόνες δεν έχουν καμία σχέση με ειρηνικές διαδηλώσεις.
«Κανένας λόγος δεν δικαιολογεί την επίθεση στις δυνάμεις ασφαλείας, τη λεηλασία καταστημάτων, τον εμπρησμό σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, τις απειλές κατά δημοσιογράφων και πολιτών στην ‘’Αψίδα του Θριάμβου’’», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σε έντονο τόνο.
Παρότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί του θέματος, τόνισε πως οι υπεύθυνοι για τις εικόνες βίας ήθελαν να σπείρουν το χάος. Ακόμη, ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς, μόλις επιστρέψει στη χώρα, ώστε να συζητηθεί ποια θα είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί.