Συνέρχεται σήμερα στην Αθήνα η Σύνοδος της 26ης Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής (SCRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη ( WHO Europe), πρόεδρος της οποίας είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κος Ιωάννης Μπασκόζος.
Σ΄ αυτή συμμετέχουν πέραν της Περιφερειακής Δ/ντριας του WHO Europe, Dr Szuzsanna Jakab, η Υπουργός Υγείας της Ρωσικής Δημοκρατίας Prof. Veronika Skvortsova και ο Υφυπουργός Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Μολδαβίας, Dr Boris Glica.
Τα θέματα που θα συζητηθούν αποτελούν προτεραιότητα του WHO Europe όπως η καθολική κάλυψη υγείας κι ο κεντρικός ρόλος που έχει στην επίτευξη αυτού του στόχου η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα γίνει απολογισμός εργασιών της Περιφερειακής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2018.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στην αναβαθμισμένη συνεργασία του ΠΟΥ με τη χώρα μας καθώς λειτουργεί από τριμήνου Γραφείο (Regional Office) του ΠΟΥ στην Αθήνα. «Στο Υπουργείο Υγείας και συνολικά στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτή η συνεργασία που μας δίνει πολύτιμη υποστήριξη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που εμπνέονται από το στόχο της Άλμα – Άτα (1978) “Υγεία για όλους” και το στόχο του ΠΟΥ “Να μην μείνει κανείς πίσω”. Η Υγεία για μας είναι υπόθεση Ισότητας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης- Συνοχής και Ανθρωποκεντρικής Ανάπτυξης» είπε ο κ. Ξανθός.
«Θα συνεχίσουμε με την ίδια στρατηγική στόχευση και πολιτική δέσμευση, στη διαρκή και επίπονη μάχη για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα και στη βελτίωση των δεικτών Υγείας του πληθυσμού που ζει, εργάζεται και φιλοξενείται στη χώρα μας. Η συνεργασία μας με τον ΠΟΥ είναι εγγύηση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας σ΄ αυτή την προσπάθεια» κατέληξε.