Ψηφίστηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Θεματικός Τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις».

Οι ρυθμίσεις αφορούν :
• στην δυνατότητα του λιμενικού σώματος να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις σε αλιευτικά σκάφη με ελληνική σημαία, τα οποία δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα. Με τη ρύθμιση αυτή κλείνει ένα κενό της νομοθεσίας το οποίο υπήρχε από το 1970, ενώ καλύπτεται και Κοινοτική Υποχρέωση της χώρας μας.
• στην παράταση της υποχρέωσης σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των μισθίων των μισθώσεων των εκμεταλλεύσεων των λιμνοθαλασσών και της παράτασης εναρμόνισης των υπαρχουσών συμβάσεων με τον το ν.δ 420/70 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
• στην παράταση εναρμόνισης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας με το ν. 4282/2014
• στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αλιεία των ολοθουρίων, όπου αυξάνεται το μήκος του σωλήνα της καταδυτικής συσκευής από 30 στα 70 μέτρα για λόγους ασφάλειας των δυτών,
• στην παράταση της υποχρέωσης τοποθέτησης συσκευών VMS και ERS, στα υπόχρεα σκάφη, που αλιεύουν ολοθούρια, ώστε να ενεργοποιηθεί πρώτα το Μέτρο του ΕΠΑΛΘ 2014-2020, μέσω του οποίοι μπορεί να επιδοτηθεί η αγορά των συσκευών αυτών.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε σχετικά: «Ξεκινήσαμε την τιτάνια προσπάθεια που έχουμε δεσμευτεί και δρομολογήσει για την ανάταση του κλάδου της αλιείας. Υπάρχουν πολλά κενά και υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν και με συστηματική δουλειά και σεβασμό προς τους έλληνες αλιείς θα επαναφέρουμε την αλιεία στην θέση που της αρμόζει. Ήδη είναι έτοιμες οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ, οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα επεξεργαζόμαστε το νομοσχέδιο για την αλιεία και τους αλιείς μας, το οποίο θα φέρουμε στη Βουλή στις αρχές του 2019 και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις, όπως η επαναφορά των αδειών ερασιτεχνικής αλιείας, ρυθμίσεις για την αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι κ.ά.»