Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, συναντήθηκε την 07.12.2018 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Δημοκρατίας της Μάλτας Dr Ian Borg κατόπιν πρωτοβουλίας της Μάλτας.
Τoν Υπουργό Μάλτας συνόδευαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Μάλτας ενώ από πλευράς ΥΝΑΝΠ συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας κ. Δ. Τεμπονέρας και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

O Υπουργός της Μάλτας επιβεβαίωσε τη στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα που αποδίδεται στη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα, αποδίδοντας έμφαση στο εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού θέσεων τόσο σε επίπεδο της ΕΕ όσο και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε στην εποικοδομητική τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας επί θεμάτων ναυτιλίας, ως βασικό όχημα συντονισμού των τριών χωρών επί μειζόνων θεμάτων ναυτιλιακής πολιτικής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουβέλης, επιβεβαίωσε την υφιστάμενη δομημένη συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (Ελλάδα – Μάλτα – Κύπρος), υπογραμμίζοντας με τη σειρά του την αποτελεσματική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας επί του συνόλου των επίκαιρων φακέλων που απασχολούν το Συμβούλιο της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα του ΙΜΟ. Ο . Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον επιτυχή συντονισμό επί θεμάτων αερίων εκπομπών της ναυτιλίας που εξετάζονται στην Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του IMO αλλά και στα θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας που εξετάζονται στην αντίστοιχη Επιτροπή του Οργανισμού.

Ο Υπουργός κατέδειξε τους τομείς της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και προώθησης της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης από τη θάλασσα ως πρόσφορα πεδία εμβάθυνσης των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδας – Μάλτας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην ΕΕ, στη βάση κοινών προτεραιοτήτων ναυτιλιακής πολιτικής.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός εξέφρασε την πρόθεση φιλοξενίας της επόμενης τριμερούς Υπουργικής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας στον Πειραιά. Τέλος, ειδική μνεία έγινε εκ μέρους των δύο Υπουργών στην συνεργασία στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για τη μελλοντική σύνθεση του Συμβουλίου του IMO.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Μάλτας, στη βάση των κοινών τους ναυτιλιακών προτεραιοτήτων, της μακρόχρονης αλληλοϋποστήριξης και σε επίπεδο ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελούν νησιωτικά κράτη με κοινές προκλήσεις.