Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοκτησίας

Η Διεθνής Ημέρα Ιδιοκτησίας καθιερώθηκε με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ακινήτων και εορτάζεται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου, επειδή η ιδιοκτησία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρου

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρου καθιερώθηκε το 2014 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου (συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), με πρωτοβουλία του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE). Στόχος της είναι να τονισθούν οι κοινές αξίες που συνδέουν όλους τους Ευρωπαίους Δικηγόρους, αλλά και ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν ως υπερασπιστές του δικαίου και εγγυητές της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2016): «Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο».