«Οι επτά ηλικίες των ανθρώπων». Με χρονολόγηση του, τον 18ο με 19ο αιώνα, και με μια ιδιαίτερα σημαντική τιτλοφορία, εκτίθεται ο πίνακας με αριθμό αντικειμένου: ΒΧΜ 02366 στη «Συλλογή φορητών εικόνων και ξυλόγλυπτων» στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας.

Στην φωτοθήκη του Εικονικού Μουσείου στην ιστοσελίδα του Β.Χ.Μ. διαβάζουμε τα εξής: «Η παράσταση είναι αλληγορική. Το θέμα της είναι το νόημα που έχει ο χρόνος που κυλάει από τη γέννηση έως τον θάνατο κάθε ανθρώπου: στην εξωτερική περιφέρεια ενός κινούμενου τροχού κάθονται προσωποποιημένες οι επτά ηλικίες. Η κάθε ηλικία καλύπτει δέκα έτη: από τα δέκα έως και τα εβδομήντα. Στο κάτω μέρος του τροχού, ένας δράκοντας που συμβολίζει τον θάνατο ετοιμάζεται να καταβροχθίσει τον εκπρόσωπο της έβδομης ηλικίας. Δεξιά και αριστερά από τον δράκοντα παριστάνονται δύο μορφές που συμβολίζουν την Ημέρα και τη Νύχτα και κινούν τον τροχό του χρόνου».

Στην ίδια θεματική ενότητα σχετικά για την συλλογή που φιλοξενεί το Μουσείο: «Οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες του Μουσείου συγκροτούν μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες συλλογές του. Πρόκειται για περίπου 3.000 έργα με ποικιλία εικονογραφικών θεμάτων. Καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα μέσα βυζαντινά έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια και προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο καθώς και από τη Ρωσία.

Στη συλλογή εικόνων ανήκουν επίσης 250 περίπου δίπτυχα και τρίπτυχα, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν στην πλειονότητα τους έργα ιδιωτικής λατρείας».