Την ανακήρυξη Αποκλειστκής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας προανήγγειλε εμμέσωςπλην σαφώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποστολή των φρεγατών «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς» στα ανοιχτά της Κύπρου.
«Με την πρόσφατη παρουσία τους στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο παρακολούθησης των τουρκικών δραστηριοτήτων, υπερασπίστηκαν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας» είπε ο Πάνος Καμμένος για τα πληρώματα των δύο φρεγατών ενώπιον της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και απένειμε τιμητικές διαμνημονεύσεις στα πληρώματα των δύο φρεγατών «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς» για την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την πρόσφατη παρουσία τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Τις ώρες που βρισκόσασταν στην ευαίσθητη περιοχή, είχα την επιχειρησιακή εικόνα από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Μαζί με τον Αρχηγό και τους επιτελείς παρακολουθήσαμε από τις οθόνες τι σημαίνει ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ναυτοσύνη, υπερηφάνεια, καθήκον. Δείξαμε ότι δεν υποχωρούμε, δεν φοβόμαστε» επισήμανε ο κ. Καμμένος και τόνισε: «Βλέπαμε τα στίγματα των πλοίων. Ένα πλοίο κάθε φορά από την πλευρά του Πολεμικού μας Ναυτικού και γύρω – γύρω δεκάδες πλοία από την πλευρά της Τουρκίας, τα οποία προκαλούσαν και σας καλούσαν να υποχωρήσετε. Δεν υποχωρήσατε ούτε χιλιοστό του μιλίου. Αποδείξατε τι σημαίνει Πολεμικό Ναυτικό, τι σημαίνει υπεράσπιση της Σημαίας, τι σημαίνει υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι βωμούς και εστίες όπως κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως με επιτυχία κάνει το Πολεμικό μας Ναυτικό».
«Σας καλώ με το ίδιο σθένος, θέρμη, αγάπη και ενθουσιασμό, να συνεχίσετε την αποστολή σας πιστοί στη ρήση του Θουκυδίδη «αρχή γαρ όντως του νικάν το θαρρείν» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθυνόμενος στους ανώτατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ενώπιον του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη κα του αρχηγού στόλου αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου.