Στις πολιτικές της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών και την ενίσχυση της κρουαζιέρας στη χώρα μας ,αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων-  ο Υπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε Συνέδριο με θέμα «Ελληνικό Cluster Κρουαζιέρας: Η Επόμενη μέρα».
Το  Συνέδριο που έλαβε χώρα στο « Ίδρυμα Ευγενίδου», οργανώθηκε από  την ηλεκτρονική εφημερίδα «The SeaNation Conference».
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Φ. Κουβέλη:
“Η κρουαζιέρα αποτελεί έναν από τους κρίσιμους πυλώνες του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος με τη σειρά του είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, με ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις για το 2018.
Η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της κρουαζιέρας, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλους και του θαλάσσιου πλούτου της. Η κρουαζιέρα έχει αντιμετωπίσει με μικρές απώλειες την παράλειψη της Αιγύπτου και της Τουρκίας από τους προορισμούς των διεθνών εταιριών. Το υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται για να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον τομέα της κρουαζιέρας. Ενδεικτικά θα αναφέρω τις αλλαγές του νόμου 4256/2014 για την κατάργηση της κυκλικότητας, την απόφαση για την σύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, τις διευκολύνσεις για τις βίζες σε επιβάτες τρίτων χωρών, όπως της Ρωσίας και της Τουρκίας και φυσικά το νόμο που οδεύει προς τη Βουλή για την περαιτέρω  αξιοποίηση των 10 λιμανιών του ΤΑΙΠΕΔ.
Κομβικό σημείο του νέου νόμου είναι η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι. Με τον τρόπο αυτό στα λιμάνια που προσφέρονται για κρουαζιέρα θα μπορούν να γίνονται στοχευμένες και εξειδικευμένες επενδύσεις, από επενδυτές που έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία, με βελτίωση των λιμενικών υποδομών και ανωδομών για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών τους. Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας εξετάζει πολιτικές διευκόλυνσης, προωθεί το Home Porting, εξετάζει εμπορικά θέματα και πολιτικές προώθησης και προβολής. Έχει ήδη καταγράψει τα αιτήματα των φορέων της κρουαζιέρας, έχει ιεραρχήσει και προγραμματίσει τα αναγκαία έργα σε κάθε λιμάνι. Επιπλέον το Υπουργείο εξετάζει και άλλα θέματα, όπως ο εφοδιασμός των κρουαζιερόπλοιων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ, όταν η κατανάλωση των αγαθών γίνεται σε χώρο του κρουαζιερόπλοιου, καθώς και ο εφοδιασμός των κρουαζιερόπλοιων με τοπικά προϊόντα, ώστε αυτά να αναδεικνύονται  σε ξένες αγορές και να ενισχύονται και άλλοι τομείς  της ελληνικής οικονομίας, όπως  η αγροτική παραγωγή, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές κλπ.
Είναι προφανές  ότι η εργώδης προσπάθεια που γίνεται, τόσο από πλευράς ναυτιλίας, όσο και από πλευράς τουρισμού έχει αποτελέσματα. Το 2018 κλείνει με ελάχιστα λιγότερες αφίξεις,  και με σχεδόν ίδιο αριθμό επιβατών σε σχέση με το 2017.
Η προοπτική της ανάπτυξης είναι παρούσα.
Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου είθε να ανοίξουν νέους δρόμους για την κρουαζιέρα.”