Την 6η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 χαιρέτισε με ομιλία του χτες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στην Αθήνα. Μίλησε με ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, τονίζοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, «με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ».
Ο κ. Αραχωβίτης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους ενδιαφερόμενους: «Κατά την αναπτυξιακή διαδικασία, η χώρα μας, μας χρειάζεται όλους, ενώ αποτελεί πρόκληση να καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούμε, όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές μαζί που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν και συμβάλλουν στην πρόοδο του πρωτογενή μας τομέα και στην ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών.»
«Το αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας και της συνεισφοράς όλων αποτυπώνεται στην πρόοδο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», πρόσθεσε, «όχι μόνο με δείκτες απορρόφησης αλλά και ουσιαστικής συμβολής στην ανάταξη και ανασυγκρότηση της χώρας μας που σήμερα μπορούμε να πούμε και να αισθανθούμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε κάθε πρόσκληση.»
Οι πληρωμές του ΠΑΑ κυμαίνονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, «καθώς μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη», σύμφωνα με τον Υπουργό, «ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Για το έτος 2019 οι πληρωμές εκτιμούμε ότι θα κυμανθούν περίπου στα 700 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.»
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχει ξεπεράσει το 37%, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών. Με το πέρας του 2018 αναμένεται η απορρόφηση να ξεπεράσει το 40%. Για το 2019 με βάση τις προβλέψεις αναμένεται να φτάσει το 48%.»
Δύο νέες προκηρύξεις μέχρι το τέλος του έτους
Από το βήμα, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να εκδοθούν:

  • η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες»
  • και η πρόσκληση για το Μέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

Στη συνέχεια, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου, όπως:

  • «Η ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και παράλληλα μείωση του κόστους παραγωγής
  • Η ενθάρρυνση αγροτών στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών και στη συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα
  • Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συμβουλευτικού συστήματος προς τους αγρότες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών
  • Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
  • Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας
  • Την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ενεργοποίησης, αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμών
  • Η έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027».