Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ. Αιτία, η άρνηση του κυβερνητικού του εταίρου, του φλαμανδικού ακροδεξιού κόμματος Ν-VA (Νεοφλαμανδική Συμμαχία), να στηρίξει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση στη Βουλή.
Το μεγαλύτερο συγκυβερνών κόμμα της κυβέρνησης του Σαρλ Μισέλ απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του με την έγκριση από το Βέλγιο του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση.
Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τον βασιλιά για την παραίτησή του. Ο Μισέλ, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, δέχθηκε πιέσεις από βουλευτές να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο αρνήθηκε και πλέον το Βέλγιο οδηγείται σε εκλογές.
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου θα ζητήσει από τον Μισέλ να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός ούτως ώστε να διαπιστώσει αν στην παρούσα Βουλή υφίσταται η δυνατότητα διαμόρφωσης νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η κυβέρνησή του υπέγραψε το Σύμφωνο την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των υπουργών και των βουλευτών του φλαμανδικού ακροδεξιού κόμματος, του μεγαλύτερου στη Βουλή, από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Σαρλ Μισέλ είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών και των Πρασίνων υπέρ του Συμφώνου. Αρχικά είχε αποσπάσει την έγκριση και του N-VA, το οποίο ωστόσο άλλαξε γραμμή στα τέλη Οκτωβρίου.
Το ακροδεξιό κόμμα βρήκε έτσι την ευκαιρία που ζητούσε για να διαχωρίσει τη θέση του, πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν τον Μάιο.
Επίσης, η υπογραφή του συμφώνου ήταν η αφορμή για σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της Ακροδεξιάς ενάντια στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, με τη βελγική αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσει τους διαδηλωτές.