Θα μπορούσαν άραγε ποτέ τα αστέρια να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα; Και αν ναι, θα μπορούσε ο άνθρωπος να το επιτύχει δημιουργώντας ο ίδιος ένα τέτοιο σύστημα οδηγώντας το μέλλον της ενέργειας σε νέα, ανεξερεύνητα αλλά «πολλά υποσχόμενα» μονοπάτια;
Στην Κίνα πάντως μια τέτοια πρόκληση δεν μένει ανεκμετάλλευτη και ήδη η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα ή καλύτερα τα πρώτα μικρά «θαύματα» και δημιούργησε έναν τεχνητό ήλιο ο οποίος επιτυγχάνει θερμοκρασίες οι οποίες είναι επταπλάσιες από εκείνες του πραγματικού ήλιου.
Η ομάδα επιστημόνων βασίστηκε σε έναν αντιδραστήρα, ο οποίος ονομάζεται EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) και χρησιμοποιεί τη σύντηξη επιτυγχάνοντας θερμική ενέργεια της τάξεως των 10 MW.
Ουσιαστικά, πέτυχε θερμοκρασία ηλεκτρονίων άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου στο πλάσμα του πυρήνα του, κατά τη διάρκεια ενός πειράματος διάρκειας τεσσάρων μηνών. Η θερμοκρασία αυτή, όπως σημειώνει η ακαδημία σε ανακοίνωσή της, είναι περίπου επταπλάσια αυτής του εσωτερικού του ήλιου, που είναι στα 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.
Η σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ελαφριά άτομα συνδυάζονται σε ένα και μόνο, μεγαλύτερο, απελευθερώνοντας ενέργεια. Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά δεν είναι εύκολο να συμβεί καθώς αυτά τα δύο άτομα μοιράζονται θετικό φορτίο. Και ακριβώς όπως δύο αντίθετοι μαγνήτες, αυτά τα θετικά άτομα απωθούν το ένα το άλλο.
Φυσικά ο EAST είναι ένας μικρός αντιδραστήρας ο οποίος λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο και η λειτουργία του απέχει πολύ από εκείνη μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Ο σκοπός του πειράματος είναι να προφέρει γνώσεις και ευρήματα για να οδηγηθούμε σε μια πιο αποτελεσματική τεχνολογία η οποία κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ολόκληρες πόλεις.

Όπως και ο ITER, που είναι ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας, είναι το μεγαλύτερο έργο σύντηξης παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Περί τις 35 χώρες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του. Και έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές που θα τον καταστήσουν τον πρώτο αντιδραστήρα σύντηξης ο οποίος θα παράγει περισσότερη ισχύ από εκείνη που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του.
από insider.gr