ΕλλάδαΕυρώπη

Τσίπρας προς Αλβανία: Να σεβαστούν τα μειονοτικά δικαιώματα όσοι θέλουν ένταξη στην ΕΕ

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ».

Μήνυμα στην Αλβανία – χωρίς να την κατονομάσει – για την ανάγκη σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων ως προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

«Όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της συνεργασίας, όλες οι χώρες της Βαλανικής να βασίσουν το όραμα τους για την ένταξη στην ΕΕ στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο άρα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη σκιά της προκλητικής απόφασης της Αλβανικής κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χιμάρα.

«Η Σερβία τα τηρεί πρέπει και οι άλλες χώρες να ακολουθήσουμ το δρόμο αυτό» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων προσθέτοντας ότι «έχουμε μπροστά σημαντικές δυσκολίες, υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές διαπραγματεύσεις».

Μιλώντας γενικότερα για τα Βαλκάνια είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι τα Βαλκάνια πρέπει να γίνουν το επίκεντρο της ειρήνης και της συνεργασίας. Αυτό δεν μπορεί παρά να περνάει από την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καλώντας την ΕΕ «να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων».

από protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close