Γενικά

Το χριστουγεννιάτικο δώρο που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος στους άστεγους

Όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο (22.12.2018) από το Βατικανό, ο Πάπας υπέγραψε την παραχώρηση προς χρήση μίας ολοκαίνουργιας κλινικής στην πλατεία του Αγίου Παύλου όπου οι άστεγοι της ιταλικής πρωτεύουσας θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ιατρική βοήθεια.

Η ρωμαιοκαθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas εκτίμησε ότι στο τέλος του 2017 υπάρχουν περισσότεροι από 16.000 άστεγοι στην Αιώνια Πόλη, οι οποίοι, ειδικά μάλιστα τις νύχτες καταφεύγουν στις στοές για να κοιμηθούν.

Η νέα κλινική που κάνει δώρο ο Πάπας θα έχει τρία δωμάτια για τους επισκέπτες. Θα στελεχωθεί από εθελοντές γιατρούς από τις υπηρεσίες του Βατικανού και από νοσοκομεία της Ρώμης, ενώ ορθοπεδικοί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μια φορά την εβδομάδα.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι άστεγοι πάσχουν κυρίως από ασθένειες που πλήττουν τα πόδια επειδή σπανίως βγάζουν τις κάλτσες και τα παπούτσια τους, και επίσης φορούν παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μυκητιάσεις, φλεγμονές και κάλους.

Η νέα κλινική αντικαθιστά μια παλαιότερη, προσωρινή, εκεί κοντά, η οποία επίσης λειτουργούσε με πρωτοβουλία του Πάπα. Ο 82χρονος Φραγκίσκος έχει επίσης θέσει σε λειτουργία εγκαταστάσεις όπου οι άστεγοι μπορούν να κάνουν μπάνιο και να κουρεύονται.

Όταν δεν θα εξυπηρετεί τους άστεγους, η νέα κλινική, χτισμένη στους χώρους του παλιού ταχυδρομείου του Βατικανού, θα λειτουργεί ως σταθμός πρώτων βοηθειών για τους προσκυνητές και τους τουρίστες.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close