Kάπου 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σερβίας, κάνοντας μια στάση μπροστά από τα γραφεία του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RTS – που ελέγχει ο Βούτσιτς- με κύριο αίτημα την ελευθερία του Τύπου, τον τερματισμό των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων πολιτικών αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Από τα μεγάφωνα ακούγονταν αποσπάσματα από ομιλίες του Σέρβου προέδρου, με υποσχέσεις που δεν τήρησε, όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, ενώ πολλοί χρησιμοποιούσαν σφυρίκτρες και βουβουζέλες δημιουργώντας πανδαιμόνιο. «Εμείς είμαστε ο λαός», «Σταματείστε την προδοσία, υπερασπιστείτε το Σύνταγμα, και υποστηρίξτε το λαό», και «Κάτω οι κλέφτες», ανέγραφαν ορισμένα πλακάτα.
Οι διαδηλωτές έκαναν χθες και μια στάση μπροστά από το προεδρικό μέγαρο για να «βοηθήσουν» τον πρόεδρο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Beta, να καταμετρήσει τους διαδηλωτές.
«Βούτσιτς, κλέφτη!» φώναζε το πλήθος.
«Εσύ μας μετράς, εμείς μετράμε τις ημέρες σου» έγραφε ένα πανό.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου μετά την επίθεση αγνώστων κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρκο Στεφάνοβιτς και αρχικά διεξάγονταν υπό το σύνθημα «Στοπ στα ματωμένα πουκάμισα».
Ο πρόεδρος της Σερβίας έχει απαντήσει ότι δεν θα υποκύψει σε κανένα αίτημα, «ακόμα κι αν είστε πέντε εκατομμύρια» στους δρόμους, δίνοντας έμπνευση στους διοργανωτές για το νέα σύνθημά τους: «1 έως 5 εκατομμύρια».
Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκεται το θέμα της διαφθοράς και η φίμωση των ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών.
Οι διαδηλωτές ζητούν εκλογική μεταρρύθμιση, διαβεβαιώσεις ότι τα κρατικά ΜΜΕ θα δίνουν περισσότερο χρόνο σε αντιπολιτευόμενες ομάδες και ότι θα διερευνηθούν οι επιθέσεις κατά εκπροσώπων του Τύπου και πολιτευτών της αντιπολίτευσης.
Ο Βούτσιτς και το κόμμα του επικράτησαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012, ενώ πέρυσι ξεκίνησε την πενταετή θητεία του στην προεδρία. Το κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει την υποστήριξη 30 αντιπολιτευόμενων κομμάτων και οργανώσεων, χαρακτηρίζει αυταρχικό τον πρόεδρο και διεφθαρμένο το κόμμα του.
Οι μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης είναι σχετικά σπάνιες στη Σερβία μετά τις ταραχές του 200 που άνοιξαν το δρόμο για την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία.