Το δίκτυο κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, έχει πλέον βοηθήσει 1,5 εκατομμύρια από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα, το οποίο δρομολογήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε: «1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία είναι πλέον σε θέση να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με την Τουρκία, επιφέρει πραγματικές αλλαγές στις ζωές των πλέον ευάλωτων προσφύγων. Είμαι πολύ περήφανος για αυτά που έχουμε επιτύχει από κοινού. Μαζί με την Τουρκία, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη, εστιάζοντας στο να καταστήσουμε τη βοήθειά μας βιώσιμη.»
Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Τουρκία εξακολουθεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα για τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία. Το δίκτυο κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης παρέχει μηνιαίες μεταβιβάσεις μετρητών μέσω χρεωστικής κάρτας για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να αγοράσουν όσα χρειάζονται, όπως τρόφιμα, φάρμακα ή για να μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο. Ένα άλλο εμβληματικό πρόγραμμα για την υπό όρους μεταφορά χρημάτων για την εκπαίδευση, έχει ξεπεράσει τους αρχικούς του στόχους και στηρίζει πλέον τις οικογένειες περισσότερων από 410 000 παιδιών που φοιτούν τακτικά στο σχολείο.
Τα προγράμματα της ΕΕ θα συνεχιστούν το 2019 με έμφαση στην περαιτέρω στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων και την εξασφάλιση βιώσιμης μετάβασης από την ανθρωπιστική βοήθεια σε μια πλέον μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ που προβλέπεται για το 2019 ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί μέρος της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισεκ. ευρώ της Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία τόσο για την ανθρωπιστική όσο και για τη μη ανθρωπιστική βοήθεια.
Ιστορικό
Η Διευκόλυνση της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία συστάθηκε το 2015 ως απάντηση στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση με σκοπό τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία. Η Διευκόλυνση  έχει συνολικό προϋπολογισμό 6 δισεκ. ευρώ για ανθρωπιστικά και μη ανθρωπιστικά προγράμματα, εκ των οποίων 3 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και 3 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2018-2019.
Το δίκτυο κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης υλοποιείται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 δισεκ. ευρώ μέχρι σήμερα, οι πρόσφυγες λαμβάνουν περίπου 20 ευρώ ανά άτομο κάθε μήνα συν πρόσθετα τριμηνιαία ποσά για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Μια άλλη εμβληματική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα για την υπό όρους μεταφορά χρημάτων για την εκπαίδευση (CCTE), βοηθά τα παιδιά προσφύγων να εγγραφούν και να φοιτήσουν στο σχολείο. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στο δίκτυο κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης και παρέχει χρηματική ενίσχυση σε ευάλωτες οικογένειες προσφύγων με παιδιά που φοιτούν τακτικά στο σχολείο.
Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, η Διευκόλυνση της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την υγεία, τις δημοτικές υποδομές και την κοινωνικοοικονομική στήριξη.
Περισσότερες πληροφορίες
Ενημερωτικό δελτίο: Ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία
Ενημερωτικό δελτίο: Η Διευκόλυνση της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία