Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος Κασσάνδρας ενημερώνει τους δημότες για τις κινήσεις που έγιναν από  την δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών.
Ολόκληρο το δελτίο τύπου
Τις τελευταίες ημέρες ο τόπος μας, δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χερσόνησο στο μεγαλύτερο μέρος της.
Ο Δήμος Κασσάνδρας για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης  χρησιμοποιεί, κατά την διάρκεια των ημερών της κακοκαιρίας συνολικά 24 μηχανήματα έργου. (8 φορτωτές, 3 γκρέιντερ, 6 διαβολάκια, 4 φορτηγά, 3 τρακτέρ). Η ποσότητα αλατιού που είχε προμηθευτεί  αποδείχθηκε επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας του δήμου μας προτεραιότητα έχει η βατότητα του περιφερειακού κυκλώματος της χερσονήσου και σε συνδυασμό με την πολιτική προστασία της περιφέρειας την οδό Κασσάνδρας – Ν. Μουδανιών.
Ο λόγος είναι η δυνατότητα μετακίνησης συμπολιτών μας σε φροντίδα υγείας εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η πρόσβαση στο κέντρο υγείας Κασσάνδρας κρατήθηκε ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
Δεύτερη προτεραιότητα ήταν η συνδρομή, από το Σάββατο το πρωί, στα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ τόσο για τον αποχιονισμό όσο και για την απομάκρυνση πεσμένων δέντρων που είτε απαγόρευαν την κυκλοφορία είτε είχαν πέσει σε καλώδια του δικτύου διανομής.
Η συγκεκριμένη εργασία είναι δύσκολή και για λόγους ασφάλειας απαιτούνται  προσεχτικοί χειρισμοί, η δε κακοκαιρία η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη καθιστούσε το έργο ακόμη ποιο δύσκολο.
Μετά τις πρώτες πρωινές ώρες ο συντονισμός με τη ΔΕΔΔΗΕ ήταν απόλυτος και ο δήμος με συνεργεία του συνέδραμε κατόπιν των εντολών ΤΕΕ ΔΕΔΔΗΕ.
Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι το πλήθος των ζημιών, το μέγεθος τους, οι δυσπρόσιτες περιοχές  όπου είχαν  σημειωθεί πολλές από τις ζημίες καθώς και το καιρικό φαινόμενο που βρισκόταν σε εξέλιξη έκανε την προσπάθεια της ΔΕΔΔΗΕ ακόμη πιο δύσκολη. Προτεραιότητα  της εταιρίας ήταν καταρχήν η ηλεκτροδότηση των οικισμών και μετά οι εκτός σχεδίου περιοχές με τις γεωτρήσεις του Δήμου.
Ειλικρινά οφείλει η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά ως δήμαρχος Κασσάνδρας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, οι οποίες συχνά έφταναν το όριο του επικίνδυνου, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η κριτική που δέχτηκε η ΔΕΔΔΗΕ και ο Δήμος ήταν άκαιρη, άδικη και εκ  του ασφαλούς. Την προσπάθεια του Δήμου συνέβαλαν σε πολλά τοπικά διαμερίσματα εθελοντικά και πολύ πολίτες με ότι μέσο είχε ο καθένας διαθέσιμο. Τους ευχαριστούμε όλους ειλικρινά!!
Με τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών μπήκαν σταδιακά και οι γεωτρήσεις σε λειτουργία.
Είναι αδύνατον τεχνικά να υπάρχει σε κάθε γεώτρηση και σε κάθε αντλιοστάσιο, που ο Δήμος αριθμεί σχεδόν 90 από αυτά, γεννήτρια ηλεκτροδότησης ή ακόμη και να μεταφερθούν γεννήτριες με τόσο χιόνι, για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις νερού. Αυτό το πρόβλημα είναι γενικό ανά την επικράτεια σε περίπτωσή διακοπής ρεύματος.
Ακόμη και να υπήρχαν αυτές οι γεννήτριες, πως ήταν δυνατόν μέσα από δύσβατους αγροτικούς και δασικούς δρόμους, να προσεγγίσει κάποιος το Σάββατο τις γεωτρήσεις και να τις μεταφέρει εκεί, δεδομένου ότι το βάρους τους είναι από 400 κιλά μέχρι 2,5 τόνους!!!
Ο Δήμος ήταν σε επαφή τόσο με το κέντρο υγείας Κασσάνδρας, όσο και το αστυνομικό τμήμα  και την πυροσβεστική Υπηρεσία προκείμενου να ενημερωθούμε για περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχρηζαν άμεσου απεγκλωβισμού.
Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας, σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες διευθύνσεις επιλέχτηκε να παραμείνουν κλειστά Τρίτη και Τετάρτη, όχι γιατί δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση αλλά γιατί υπήρχε κίνδυνος λόγω του παγετού τόσο για τις μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία όσο και σε σημεία του προαύλιου χώρου που πιθανόν να είχαν πάγο.
Θα ήθελα να δηλώσω ότι η δημοτική αρχή ,οι δημοτικοί υπάλληλοι, τα συνεργεία, οι εθελοντές, που εργαστήκαν και εξακολουθούν να εργάζονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή μας έδειξαν εξέχοντα ζήλο για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και αυτό προσωπικά με κάνει υπερήφανο που έχω δίπλα μου τόσο άξιους συνεργάτες αλλά και τόσο άξιους  δημότες.
Ο Δήμαρχος Κασσάνδρας
Βασίλης Κυρίτσης