Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα “στο ψυγείο”, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά με κύρια χαρακτηριστικά τους τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τη σφοδρή χιονόπτωση, πλήττουν ολόκληρη την επικράτεια. Ο βαρύς χειμώνας, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με έντονα και ακραία φαινόμενα, ακόμη και σε χώρες που είναι συνηθισμένες σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως στη Σκανδιναβία.
Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 13 νεκροί από το ψύχος και την κακοκαιρία που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε δίκτυα και σε ιδιωτικές περιουσίες.
Τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που διαπερνούν την ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους, ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για νέα ψυχρά ρεύματα τα επόμενα 24ωρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις επιδόσεις των αρμοδίων αρχών.

Ήδη στις Άλπεις, η αυξημένη χιονόπτωση έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν εκδώσει προειδοποίηση για σοβαρή πιθανότητα εκδήλωσης χιονοστιβάδων προς τους κατοίκους. Μεγάλες περιοχές της Σκανδιναβίας έχουν μείνει δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, με θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στην Ολλανδία, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν εδώ και πολλές ημέρες, έχουν προκαλέσει την ακύρωση πολλών προγραμματισμένων πτήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, μία 29χρονη Σουηδή και τρεις Φινλανδοί σκιέρ, βρήκαν τραγικό θάνατο μετά την εκδήλωση χιονοστιβάδας, στην κοιλάδα Tamok, στη Νορβηγία, κοντά στην πόλη Τρόμσο.

Στην Αυστρία, χιλιάδες κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους λόγω των αποκλεισμένων δρόμων, ενώ μεγάλες περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα. Πολλά σχολεία, όπως και στην Ελλάδα, παρέμειναν κλειστά για δεύτερη μέρα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσαν πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών να καθαρίσουν από το χιόνι τις σκεπές τους, καθώς εγκυμονεί ο σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης από το βάρος του χιονιού. Ήδη καταγράφηκε ο σοβαρός τραυματισμός ενός 78χρονου, όταν η στέγη του σπιτιού του κατέρρευσε στην πόλη Turrach.
Στη Γερμανία πολλές περιοχές έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι, ενώ οι αρχές ενημέρωσαν για επικείμενο κίνδυνο μεγάλων πλημμυρών στο Αμβούργο. Στην Ολλανδία, το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ ειδοποίησε για ενδεχόμενη ακύρωση πολλών πτήσεων, ενώ η εταιρεία KLM ακύρωσε 159 πτήσεις από και προς την Ευρώπη, για λόγους ασφαλείας. Οι άνεμοι πλήττουν ιδιαίτερα τις βορειοδυτικές ακτές της Ολλανδίας, ανοιχτά των οποίων σημειώθηκε και η κατάρρευση δεκάδων κοντέινερ από φορτηγό πλοίο.