Το σημερινό «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έρχεται σε συγκρουσιακό περιβάλλον, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια κοινής πορείας, παρά την απόφαση του μέχρι προτινος συγκυβερνήτη και υπουργού Άμυνας να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, γιατί θεωρεί ότι συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, μετά το ραντεβού του με τον Πάνο Καμμένο, το οποίο και ήταν μικρής διάρκειας, διότι φαίνεται ότι τα περισσότερα είχαν προκαθοριστεί, εμφανίστηκε υπέρμαχος των «καθαρών λύσεων».
Προέκρινε, δηλαδή, την οδό της ψήφου εμπιστοσύνης, αν και, όπως είπε, θα μπορούσε να συνεχίσει με ad hoc πλειοψηφίες στις επερχόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή.
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη το βράδυ. Κεντρική εκτίμηση στο πολιτικό σύστημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει τους 151 βουλευτές: την Κατερίνα Παπακώστα, τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, ήτοι την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Βασίλη Κόκκαλη και τον Κώστα Ζουράρι, ενώ και ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού λέγεται ότι είναι στην κατεύθυνση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Και «παίζεται», αν αυτή η πλειοψηφία θα μεγαλώσει και άλλο… Από εκεί και πέρα, πάντως, ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε σαφής ότι η ψήφος εμπιστοσύνης συναρτάται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν εμφανίστηκε απόλυτα σαφής ως προς το ποιους βουλευτές του θα διαγράψει, εφόσον υπερψηφίσουν την κυβέρνηση. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι η «μπάλα θα πάρει» την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη, για τους οποίους άφησε αρκετές αιχμές και ειδικά για τον Λαρισαίο πολιτικό, ο οποίος, όπως είπε, «αποφάσισε να πάει στην Κίνα», παρ’ ότι του είχε πει ότι θα είναι στην Αθήνα. Έσπευσε, δε, περίπου, να προειδοποιήσει, με δεδομένη την πρότερη εμπειρία, ότι, όσους βουλευτές έφυγαν από τους ΑΝΕΛ, εν τέλει…τους έφαγε η μαρμάγκα.
Από την άλλη, ο κ. Καμμένος δεν εμφανίστηκε τόσο κατηγορηματικός για διαγραφή των Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρι, αν στηρίξουν την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι το όριο διατήρησης της Κ.Ο. του είναι οι 5 βουλευτές του.
Και, με δεδομένο ότι αυτός, ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά καταψηφίζουν την κυβέρνηση, οι δύο προαναφερθέντες βουλευτές αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την ύπαρξη Κ.Ο. Σημειωτέον, πάντως, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είναι σε επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να ενταχθούν στο κόμμα του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον μια προσθήκη πρέπει να αναμένεται. Το διαζύγιο, συνεπώς, μπορεί να βγαίνει, αλλά αυτό διόλου δεν αποτρέπει τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει την πορεία του, ενώ είναι δεδομένο ότι υπάρχει πλειοψηφία και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το Ποτάμι, βεβαίως, έχει πει ότι, αν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση, θα πρέπει να στηθούν κάλπες, ενώ δεν στηρίζει και την κυβέρνηση στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
Από την άλλη, η θέση του κόμματος υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι σαφής, με εξαίρεση τους βουλευτές Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό.
από insider.gr