Δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit χωρίς το backstop, διεμήνυσε στους βουλευτές η Τερέζα Μέι, μία ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει πετύχει η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ.
Μάλιστα, η Τερέζα Μέι ενημέρωσε τους βουλευτές για την επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην επιστολή παρέχονταιδιαβεβαιώσεις, ότι εφόσον χρειαστεί να εφαρμοστεί το backstop, κάτι τέτοιο θα είναι προσωρινό.
Όπως τόνισε η πρωθυπουργός, οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν ανάλογη με αυτή που διαπραγματεύτηκε και σε κάθε περίπτωση θα περιείχε το backstop, την έσχατη λύση για να αποφύγει η Βρετανία να έχει σύνορα στην Ιρλανδία.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία Αποχώρησης, εάν μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020 δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Βρετανίας, που να εγγυάται για τη μη εγκατάσταση σκληρών συνόρων ανάμεσα σε Βόρεια Ιρλανδία και Δημοκρατία της ιρλανδίας, τότε η Βρετανία Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μέχρι να βρεθεί άλλη λύση για τα σύνορα στην Ιρλανδία.
Σε κάθε περίπτωση, η Τερέζα Μέι τόνισε ότι εφόσον απορριφθεί το backstop, δεν θα υπάρξει συμφωνία για το brexit. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα ευρύτερα για τη Βρετανία, καθώς θα υπάρξει νέο κύμα στήριξης της ανεξαρτησίας της Σκωτίας ή και αίτημα για ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, τα επιχειρήματα της Τερέζα Μέι αλλά και η επιστολή των Τουσκ και Γιούνκερ δεν φαίνεται ότι πείθουν ούτε την αντιπολίτευση, ούτε τους ευρωσκεπτικιστές των Συντηρητικών.
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι η Μέι θα υποστεί ταπεινωτική ήττα στην σημερινή ψηφοφορία και ζήτησε πρόωρες εκλογές.