Πήρε τους 151 ψήφους εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από άγρια αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα επιμένουν να μιλούν για κυβέρνηση-κουρελού.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Κατά την την ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψήφισαν και οι 6 «πρόθυμοι» προερχόμενοι από άλλα κόμματα. Ειδικότερα με επιστολική ψήφο είπε «ναι» η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης και ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης.
Η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άγρια.
Καταπέλτης υπήρξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλιτεύοντας τις συναλλαγές και το αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προειδοποιώντας: ««Οποιος ψηφίζει «ναι» εγκρίνει το ναυάγιο που ζει η χώρα 4 χρόνια».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που τον διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής και έκλεισε την διαδικασία τόνισε πως «υπάρχει δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ» και αντιστοίχως τεράστιο το κενό στην κεντροαριστερά, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετατοπίστηκε από το κέντρο στην άκρα δεξιά. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ σε «ντιμπέιτ και στον ΣΚΑΪ αν θέλετε, να σπάσουμε και το εμπάργκο» όπως είπε. Εμφανίστηκε βέβαιος δε πως η κυβέρνησή του θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει.
Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις
Σε εμφανώς ηπιότερους τόνους από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Παρακολούθησα με έκπληξη χθες και σήμερα τον κύριο Μητσοτάκη. Προσπάθησα να διακρίνω επιχειρήματα και στυλ ομιλίας πράγματι θεατρικό και υψηλών τόνων. Αναρωτιέμαι αν οι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας δυνατά και βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει» είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε πως «αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει Νέα Δημοκρατία δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μία ετοιμόρροπη κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία στην Βουλή και την κοινωνία και με βάση τις δημοσκοπήσεις είμαστε 20 η 30 μονάδες διαφορά Γιατί τόση νευρικότητα; Μήπως ξέρετε κάποιες πραγματικές δημοσκοπήσεις να μας της πείτε κι εμάς να χαρούμε που διαβάζουμε τόσο καιρό τις ψεύτικες;».
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «είχα κάθε δυνατότητα να μην ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Είχα τη δυνατότητα να κρυφτώ πίσω από την διαρκή πρόκληση προς στην αντιπολίτευση για πρόταση δυσπιστίας» για να προσθέσει: «Πήρα το ρίσκο και είχα την πολιτική τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις και από τον μέχρι εχθές κυβερνητικό μου εταίρο, αλλά και από το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είχα το θάρρος αυτά τα τέσσερα χρόνια να αναλάβω στην Βουλή και στο λαό τις ευθύνες μου».
Τσίπρας: Υπάρχει δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τεράστιο το κενό στην κεντροαριστερά
Η έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές που διαχρονικά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα και τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός.
«Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά”.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μίλησε για ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι οι ομιλίες τους είναι ίδιες σε βαθμό που αναρωτήθηκε αν τις γράφουν και μαζί.
«Ντιμπέιτ και στον ΣΚΑΪ αν θέλετε, να σπάσουμε και το εμπάργκο»
Επιδόθηκε σήμερα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι θα δοθεί όσος χρόνος θέλει για να τη συζητήσουν.
Τον κάλεσε μάλιστα και σε ντιμπέιτ, σε οποιοδήποτε κανάλι (ακόμα και στο ΣΚΑΙ να σπάσουμε το εμπάργκο, με οποιονδήποτε δημοσιογράφο, ακόμα και με αυτούς που σας γράφουν τα σκονάκια, είπε).
«Εσείς έχετε φωνές, εμείς έχουμε επιχειρήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα διάβασε το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης στο οποίο διευκρινίζεται ότι:

  • Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίσει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Η επίσημη γλώσσα όπως αναφέρεται στην συμφωνία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών.

«Τώρα τι έχετε να πείτε κ. Μητσοτάκη; Θα πρέπει άμεσα ή να ψάξετε άλλα επιχειρήματα για να διαφωνήσετε ή θα πρέπει να πείτε ότι προσχωρείτε στην άποψη του κ. Καμμένου ένα από τα δύο πρέπει να κάνετε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Τα περί σικέ διαζυγίου είναι το πιο αστείο επιχείρημα»
«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να του θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;
Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου.
«Η ΝΔ μετατοπίστηκε προς την άκρα δεξιά»
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη.
«Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».
«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μητσοτάκης: Η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση κουρελού
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με το που ανέβηκε στο βήμα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού αλλά και των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου για τις μετεγγραφές βουλευτών.
«Τα όσα διαδραματίζονται εδώ από χθες επιβεβαιώνουν πλήρως την αρχική μου εκτίμηση. Δεν είναι μια κανονική συνεδρίαση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας για έναν ακόμη κοινοβουλευτικό ελιγμό ο οποίος έχει 3 στόχους:

  • να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμη ο κ. Τσίπρας στην εξουσία
  • να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία Πρεσπών
  • να κρατηθεί στη ζωή, έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «αν είχε ένα κέρδος ο πολίτης που παρακολούθησε είναι ότι είδαν σε ζωντανή μετάδοση το θλιβερό επίπεδο που οδηγείται η πολιτική ζωή του τόπου» για να προσθέσει αιχμηρά: «Αυτό το αίσχος του αλληλοδανεισμού βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να σχηματιστούν πρόσκαιροι συσχετισμοί. Το πρωί ΑΝΕΛ το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ. Ο τραγέλαφος των ΑΝΕΛ ως ένα «κόμμα ακορντεόν». Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται για να μπορεί ο Καμμένος να διατηρεί τα προνόμια ως επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στις θέσεις τους».
Για να ρωτήσει ρητορικά: «Αναρωτιέμαι αν η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης αν τους είχατε απομακρύνει από την κυβέρνηση. Ολοι γνωρίζουν την απάντηση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Παράλληλα σημείωσε ότι «υπάρχουν και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ που ψηφίζουν τον Τσίπρα για πρωθυπουργό αλλά ταυτόχρονα δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες διαφωνώντας με την κεντρική πολιτική σας επιλογή. «Τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση, τρεις υπουργοί Κουντουρά, Κόκκαλης Παπακώστα και Ζουράρις δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και 2 κάνουν τους… Κινέζους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ.
«Ποτέ το κοινοβούλιο δεν έχει υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές κ. Τσίπρα: Καταντήσατε τη βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της βουλής των Σκοπίων. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν νέα στέγη ξεχνώντας τι έλεγαν χθες και προσβάλλοντας τος ψηφοφόρους τους. Μια κυβέρνηση που δεν αναζητά τη στήριξη της κοινωνίας αλλά 151 πρόθυμους βουλευτές που θα συνδέονται με τη σαθρή κλωστή της εξουσίας. Γιατί έτσι θα περάσει η αποψινή βραδιά της ιστορίας: Ως η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση κουρελού».
Κυνικοί συμφεροντολόγοι αλλάζουν κόμμα και συνείδηση
«Στο όνομα της εξουσίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή. Διότι, παρά το σικέ διαζύγιό τους, όλοι πλέον βλέπουν πως Τσίπρας – Καμμένος βαδίζουν επί της ουσίας μαζί. Ανταλλάσσοντας βουλευτές, ψήφους και υπουργεία. Ενώ γύρω τους ξετυλίγεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε». Με πρωταγωνιστές που αλλάζουν απόψεις πρωί -μεσημέρι-βράδυ. Και με κυνικούς συμφεροντολόγους οι οποίοι αλλάζουν κόμμα Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο και συνείδηση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι, προκαλεί την γενική αποστροφή».
Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε: «Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση για τις Πρέσπες θα γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι και όλα σε αυτήν την αίθουσα και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ακόμα και να εξασφαλίσετε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, η κοινοβουλευτική σας ομάδα αριθμεί 145 βουλευτές, όχι 151. Θα είστε μια de facto κυβέρνηση μειοψηφίας. Και αυτό θα αντανακλάται στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, διότι αυτό ορίζει το Σύνταγμα που οφείλετε επιτέλους να σεβαστείτε. Μη διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές της πλειοψηφίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ακόμη και αν κερδηθεί η σημερινή ψήφος, η κυβέρνηση θα είναι de facto μειοψηφίας».
Οσοι ήρθαν στη ΝΔ πήγαν σε κόμμα αντιπολίτευσης όχι κυβέρνησης
Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί μετεγγραφών βουλευτών και από την ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα -και η Ν.Δ- το τελευταίο διάστημα, έχουμε δεχτεί την συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Και όλοι τους βέβαια, θα δοκιμαστούν, ζητώντας την ψήφο των πολιτών. Άλλωστε ορισμένα αξιώματα δεν μπορεί να τα προσφέρει η αντιπολίτευση -αλλά μόνο η κυβέρνηση. Εκτός, πια, κι αν και εσείς πιστεύετε πως είμαστε ήδη κυβέρνηση…»
«Γίνατε η 5η στάση στα δρομολόγιο κάθε γυρολόγου»
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Εσείς κάνατε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση. Όλη η Ελλάδα τους ξέρει. Όλη η Ελλάδα βλέπει τι έλεγαν και πώς τα αλλάζουν τώρα. Χωρίς να ντρέπονται ούτε αυτοί ούτε εσείς που νομιμοποιείτε αυτό το παζάρι. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο κ. Τσίπρα. Υπουργοποιείτε πολιτικό που σας αποκαλούσε ανοιχτά «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή». Και συναγελάζεστε με άλλους που σας αποκαλούσαν “τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης”. Ενώ στηρίζεστε σε κάποιον που καταψήφισε τον προϋπολογισμό σας και έχει υποστηρίξει μομφή εναντίον σας. Αφού αποφασίσατε να στεγάσετε όλο τα παλαιό σύστημα, εκείνους που απέβαλε το ΠΑΣΟΚ και τα απομεινάρια των λαθών της μεταπολίτευσης, πέφτετε, τώρα, ένα σκαλί πιο κάτω. Δέχεστε να γίνεται η τρίτη, η τέταρτη ή και η πέμπτη στάση στα δρομολόγια του κάθε πολιτικού γυρολόγου. Καλό σας δρόμο, λοιπόν, και προσοχή στις στροφές».
Για τον υπουργό Αμυνας Ευ. Αποστολάκη
Επικριτικός ήταν εκ νέου ο κ. Μητσοτάκης για την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη:
«Η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη, τον οποίο προσωπικά τιμώ για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του.  Αλλά διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  Τα παράσημα για την πατρίδα οφείλουμε να τα τιμούμε.  Όχι να τα μπλέκουμε με επιπολαιότητα στα δίχτυα των κομματικών μας συμφερόντων. Δεν μπορεί ο ΑΓΕΕΘΑ μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα βράδυ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου σύμβουλος του πρωθυπουργού και μετά πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής».
Οποιος ψηφίζει «ναι» εγκρίνει το ναυάγιο που ζει η χώρα 4 χρόνια
Περιγράφοντας το διακύβευμα της ψήφου εμπιστοσύνης σημείωσε: «Προχωρώντας προς την ψηφοφορία, όλοι γνωρίζουν πια ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα. Όποιος ψηφίζει σήμερα «Ναι», εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια: Την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ.Τσίπρα στην εξουσία. Και όποιος ψηφίζει «Ναι» γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα. Να συνεχίσει να ξεγελά κάποιους λίγους εύπιστους, με δηλητηριασμένα αντίδωρα. Να διαλύσει οριστικά τα πανεπιστήμια, επιτρέποντας την ανομία. Και να ποτίσει κι άλλο την κοινή γνώμη με προπαγάνδα, λαϊκισμό και δημαγωγία».
«Τσίπρας και Καμμένος βαδίζουν μαζί ανταλάσσοντας βουλευτές, ψήφους, υπουργεία»
Στρέφοντας τα βέλη του κατά του κ. Τσίπρα ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία με ψέμματα τη διαχειρίστηκε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει. Μας παρουσίασε και χθες μία εικονική πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι βρήκατε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσατε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις αιτιάσεις του για σκηνοθετημένο διαζύγιο: «Στο όνομα της εξουσίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή. Διότι, παρά το σικέ διαζύγιό τους, όλοι πλέον βλέπουν πως Τσίπρας – Καμμένος βαδίζουν επί της ουσίας μαζί. Ανταλλάσσοντας βουλευτές, ψήφους και υπουργεία. Ενώ γύρω τους ξετυλίγεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμάκωσε την επίθεσή του στον πρωθυπουργό τον οποίο εγκάλεσε ότι «σαν ηθοποιός που ζει τον ρόλο του, διακήρυξε ότι κατατρόπωσε τα μνημόνια! Ότι προστάτευσε τους φτωχούς. Και ότι, επιτέλους, αυτός θα φέρει την ανάπτυξη» για να προσθέσει: «Ε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, βγάλτε λίγο τη μάσκα, κατεβείτε από τη σκηνή και ακούστε:
Δεν βρήκατε εσείς την χώρα βυθισμένη για να την σώσετε, αλλά σωσμένη και την βυθίσατε».
Οπως εξήγησε «το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το κλίμα στην αγορά είχε βελτιωθεί. Η αισιοδοξία είχε επανέλθει. Και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Και μετά ήρθατε εσείς και μας στοιχήσατε παραπάνω από 100 δις, ένα τρίτο επίσημο μνημόνιο και ένα άτυπο τέταρτο, που μας επιβάλλει λιτότητα διαρκείας. Σταματήστε, λοιπόν, τις άστοχες συγκρίσεις: Η Ελλάδα κινδύνεψε να πτωχεύσει, μάτωσε, αλλά το 2014 είχε σωθεί. Για να έλθετε εσείς και να την ξαναφέρετε στο χείλος του γκρεμού. Και να την πληγώσετε ξανά, επιβάλλοντας πολλαπλάσια μέτρα –χωρίς, μάλιστα, να άρετε όλα τα προηγούμενα».
«Φτάνει πια με το παραμύθι της δήθεν «όρθιας κοινωνίας» και της τάχα «ανακούφισης των αδυνάμων». Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Φορτώσατε τους πολίτες με 29 νέους φόρους και προσθέσατε στις παλαιές μειώσεις 17 επιπλέον περικοπές. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ και αυξήσατε τον ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που πληρώνουν κυρίως τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα. Και όλα αυτά, όταν η χώρα είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5% και την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Και σήμερα προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις για επιδόματα και λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε προηγουμένως. Πήρατε μέτρα δέκα δις και επιστρέψατε ένα. Αυτοί είναι οι αριθμοί. Και έχετε το θράσος από πάνω και να πανηγυρίζετε να παριστάνετε τον φιλεύσπλαχνο σε μια κοινωνία που έχετε ισοπεδώσει».
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε: «Ακούσατε τι έγινε χθες στο Αττικό Νοσοκομείο; Το σωματείο εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι η γενική εφημερία μπλόκαρε μετά τις 4 το απόγευμα από έλλειψη κλινών και ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Και ο αρμόδιος υπουργός σας αντί να ασχολείται με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στα νοσοκομεία τραμπουκίζει δικαστές στο Facebook».
«Υπήρξατε ο πολιτικός καθοδηγητής της βίας και των τραμπουκισμών»
Καταπέλτης ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως «είχατε το θράσος να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας».
«Ακούστε με καλά λοιπόν. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του στον βουλευτή του. Εξάλλου είναι αντιπρόσωπός του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι οι απειλές, χυδαιότητες πόσο μάλλον οι βιαιοπραγίες. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι, και θα είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξαπέλυσενέα, δριμύτατη επίθεση: «Αλλά ποιος είναι αυτό που μας ζητά και τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελάγατε όταν προπηλάκιζαν βουλευτές μας; Εσείς που μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτσολιάδες; Εσείς που τυπώνατε αφίσες των βουλευτών που ψήφισαν μνημόνια; Που συναντιόσασταν με τη Χρυσή Αυγή στα μονοπάτια της βίας και των τραμπουκισμών; Εσείς προσωπικά κ. Τσίπρα, που μας λέγατε ότι σημασία δεν έχει αν πέφτουν μολότοφ, αλλά προς ποια πλευρά πέφτουν;» είπε με έμφαση.
«Θα σας το πω, όπως σας αξίζει να το ακούσετε. Υπήρξατε ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών. Ο πνευματικός πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και κακή βία και ότι αυτή η διάκριση εξαρτάται από τις προθέσεις αυτού που την ασκεί. Έχετε τεράστια προσωπική ευθύνη για το τοξικό κλίμα που έζησε η χώρα και που προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αναβιώσετε. Όχι λοιπόν, μαθήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς στη Νέα Δημοκρατία».
«Δεν επισκεφθήκατε τον Παπαδήμο που πήγαν να τον δολοφονήσουν»
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. «Αντί να απαντήσετε για τους πολιτικούς γυρολόγους και τις συναλλαγές σας, μιλήσατε για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία πετυχημένη κυβέρνηση που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής.Που είχε τη στήριξη τριών κομμάτων και 255 βουλευτών. Με επικεφαλής έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη, που εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του για να προσφέρει στον τόπο του. Και που, αργότερα, παρά λίγο να δολοφονηθεί από τρομοκράτες. Έμεινε επί μήνες τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Και εσείς δεν είχατε την ευαισθησία ως πρωθυπουργός να πάτε εκεί μια φορά ή να του πείτε έστω «περαστικά». Αυτές είναι οι μικρές συμπεριφορές που δείχνουν το μέγεθος κάθε πολιτικού άνδρα» είπε.
«Εκλογές τώρα -Επιτέλους, φύγετε!»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήγοντας επανέλαβε πως οι εκλογές είναι η μόνη λύση για πάει μπροστά η χώρα. «Όσο συνεχίζεται ο σημερινός πολιτικός ζόφος η χώρα θα βυθίζεται. Εκλογές λοιπόν για να αναπνεύσει ο τόπος μας. Εκλογές για να πάρουν επιτέλους οι Έλληνες τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια τους» είπε και πρόσθεσε: «Όσοι είμαστε σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στο λαό, στην πατρίδα και στην Ιστορία. Ο λαός έχει συνειδητοποιήσει τι έγινε στη Βουλή αυτές τις δύο μέρες. Και θα ζυγίσει το αποψινό αποτέλεσμα, με βάση τη δική του πεποίθηση. Είναι αυτή, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα που στέλνει, πλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε οπαδός της ενότητας, της λογικής και της προόδου: «Επιτέλους, φύγετε!»
Στο χέρι μας είναι, λοιπόν, η σημερινή απόφαση να συμβαδίσει με τη θέληση των Ελλήνων. Και αυτή δεν είναι μία οριακή πλειοψηφία περιορισμένης ευθύνης και ορισμένου χρόνου».
Καμμένος σε Τσίπρα: Σταμάτα την διαδικασία και πάμε σε δημοψήφισμα για τις Πρέσπες
Βολές κατά του πρωθυπουργού ότι δύο φορές αλλά του είπε κι άλλα έκανε εκτόξευσε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής για πρώτη φορά ως πρόεδρος ΑΝΕΛ και όχι ως υπουργός της κυβέρνησης ο Πάνος Καμμένος.
«Η διαβεβαίωση που υπήρχε τον Ιούνιο και από τον κ. Κοτζιά και από τον κ. Τσίπρα σε μένα, ήταν ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές. Και η δεύτερη διαβεβαίωση μετά ήταν ότι θα έρθει τον Μάρτιο. Έχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης από τον κυβερνητικό εταίρο σε μένα» είπε.
Μάλιστα ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό στον ενικό τον κάλεσε να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
«Αγαπητέ μου Αλέξη επικαλούμαι την δημοκρατική σου ευαισθησία όπως έκανες το 2015. Τότε που αλλάξαμε θέση και ψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο θυμάμαι εκείνο τον Αύγουστο που μου είπες δεν μπορούμε να το περάσουμε αυτό δεν έχουμε την νομιμοποίηση πρέπει να πάμε σε εκλογές. Επικαλούμαι την δύναμη του πιστεύω σου στον ελληνικό λαό και σε καλώ να σταματήσει τώρα η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης να δεχθείς ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ότι θα πάμε σε δημοψήφισμα το συντομότερο δυνατό και να δεσμευτούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι θα ακολουθήσουμε την απόφαση του ελληνικού λαού».
Ο κ. Καμμένος είχε σφοδρή σύγκρουση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθώς αναφέρθηκε σε μία επερώτηση του 2017 σύμφωνα με την οποία κατά τον κ. Καμμένο η Νέα Δημοκρατία αποδεχόταν την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για την γειτονική χώρα.
Κόντρα για το… αλκοτέστ
Οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη όταν σε κάποια στιγμή οι κ. Καράογλου και Κυριαζίδης φώναξαν ότι θα πρέπει να γίνει αλκοτέστ στον κ. Καμμένο.
«Μέσα στη Βουλή των Ελλήνων να υπάρχει αυτή η αθλιότητα βουλευτών να μιλούν για αλκοτέστ εγώ θα σηκωθώ να φύγω. Αυτό είναι το επίπεδο της Νέας Δημοκρατίας εκεί κατάντησε πουλάνε την Μακεδονία και το όνομα της και λένε αυτά που λένε».
Ενταση και για τα… κότερα
Έντονη ήταν αντιπαράθεση και με τη Σοφία Βούλτεψη για την οποία ο κ. Καμμένος είπε «δεν πρόκειται να σε πάω βόλτα με το κότερο όσο και να χτυπιέσαι κάτω»

  • Βούλτεψη : «Δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να να δεχθώ υπονοούμενα σε σχέση με θέματα ηθικής και σεξιστικά υπονοούμενα».
  • Καμμένος: Η κ.Βούλτεψη είχε κάνει μία ερώτηση για ένα κότερο και εξετάστηκε από το ΣΔΟΕ και αποδείχθηκε ότι για το κότερο είχα πληρώσει όλους τους φόρους και ήταν νόμιμο . Με αυτό το κότερο την πήγαινα βόλτα τώρα αν θέλει να την ξαναπαω δεν θα την πάω»

Ο κ. Καμμένος εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους δεν υπερψήφισε τον περασμένο Ιούνιο την πρόταση δυσπιστίας της νέας Δημοκρατίας.
«Τι θα γινόταν αν ψηφίζαμε και γινόταν εκλογές και έβγαινε η Νέα Δημοκρατία; Θα ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης να διαπραγματευθεί με σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δηλαδή βόρεια Μακεδονία.
Γεννηματά: «Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει»
«Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, εξαπολύοντας ταυτόχρονα οξεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. «Από την κάλπη αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε ‘και χαμένος και καμένος’. Το στίγμα του συνεταιρισμού με τον ακροδεξιό Καμμένο θα σας ακολουθεί εσαεί».
«Θυμίζετε το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι και σας χαρακτηρίζει το πελατειακό κράτος, η διαπλοκή και η θεσμική απαξίωση», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως ο Αλ. Τσίπρας είναι «τοξικός» και βαρίδι της Αριστεράς και ότι χαρίστηκε και έδωσε συγχωροχάρτι στη καραμανλική δεξιά για να κατακτήσει την εξουσία.
«Εσείς είστε ο χαμένος. Δεν υπάρχει νερό λήθης για τη ζημιά, δεν υπάρχει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις αμαρτίες σας. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μέρα που περνά με εσάς πρωθυπουργό και την όποια κυβέρνησή σας, είναι μια χαμένη ημέρα για την Ελλάδα, είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την ζωή κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Κύριε Τσίπρα, ξέρω ότι δυσκολεύεστε αλλά πάρτε το απόφαση, έχετε τελειώσει. Φύγετε τώρα…αυτό μόνο μπορείτε να προσφέρετε», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, η κ. Γεννηματά επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν δίστασε να κάνει κυβέρνηση- κουρελού όπως είπε. «Αν έχετε 151, ψηφίστε και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πλειοψηφία α λα καρτ δεν υπάρχει στη δημοκρατία», υπογράμμισε. «Τι σχέση έχουν οι δανεικοί πρόθυμοι ακροδεξιοί βουλευτές με τους αγνούς ανθρώπους της Αριστεράς που σας ψήφισαν;» συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία, τα μνημεία στο Υπερταμείο «από τον Λευκό Πύργο ως την Κνωσσό, μέχρι και τους τάφους των Βενιζέλων. Πώς να μην χαμογελάει η Μέρκελ στο πλάι σας. Όλες οι αποφάσεις βαραίνουν εσάς. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές στείρας λιτότητας που αυτή η δήθεν Αριστερή κυβέρνηση εφαρμόζει, βαραίνουν εσάς».
Η Φώφη Γεννηματά καταδίκασε απερίφραστα κάθε στοχοποίηση βουλευτή και τις σχετικές αφισοκολλήσεις. «Εσάς τώρα σας ενόχλησε μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Εμείς θα είμαστε σταθερά και πάντα απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να περιορίσει το δικαίωμα στην έκφραση και στην πολιτική άποψη, ακόμη και εκείνων που πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσαν στη βία και τους προπηλακισμούς εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση και ανοχή του κ. Τσίπρα. Οι πολιτικές διαφορές λύνονται μόνο στις κάλπες: εκεί σας περιμένει ο ελληνικός λαός!»ανέφερε και ζήτησε προσφυγή σε « εκλογές και για να τελειώνουμε με το «επιχείρημα φερετζέ».
Η κ. Γεννηματά παρατήρησε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό:
* «Ορίστε ημερομηνία εκλογών».
* «Προλαβαίνουμε μια χαρά να ψηφίσουμε πριν τη διάλυση της Βουλής, άμεσα την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, αλλά και όλων των άρθρων για τα οποία υπάρχει ευρύτερη συμφωνία των κομμάτων».
* «Πάμε σε εθνικές εκλογές».
* «Δεσμευόμαστε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφίσει η επόμενη κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, πρέπει να αφορά τις διατάξεις που περιλαμβάνονται και στην πρόταση νόμου που το Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει στη Βουλή, ιδιαίτερα όσον αφορά:
1ον: Την αύξηση των κατώτερου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης.
2ον: Την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
3ον: Τις 120 δόσεις για την εξόφληση υποχρεώσεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς δεσμευόμαστε γι’ αυτό. Δεσμευτείτε επιτέλους και εσείς κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι χρειάζεται αλλαγή σελίδας «γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί».
«Δεν τον εμπιστευόμαστε, αλλά κυρίως δεν τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Κουράσατε, μετρηθήκατε, καταγράφηκε ότι είστε λίγος» ενώ έστρεψε τα βέλη της και στον πρόεδρο της ΝΔ:
«Η δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί λύση. Εμμένει στις συντηρητικές συνταγές της, λαχταρά μόνο να επανακάμψει στην εξουσία. Συμμετέχει συνειδητά και αυτή στο επικίνδυνο παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης για να κρύψει την ταύτισή της με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και να ενώσει τα κομμάτια της, με μόνο στόχο την αύξηση της δύναμής της», σημείωσε η κα Γεννηματά και κατέληξε:
«Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, ο μόνος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αντιπαρερχόμαστε τις προσπάθειες για απομιμήσεις και αντιγραφές, από εκείνους που ειδικεύονται στο fake και στο copy paste. Ζητάμε καθαρή εντολή για να ενώσουμε τους Έλληνες, για να εγγυηθούμε προοδευτική διακυβέρνηση, πραγματικά αυτή τη φορά. Όχι κάλπικη».
Λεβέντης: «Αυτή η συμφωνία ακόμη και να κυρωθεί θα ακυρωθεί»
«Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» δήλωσε μιλώντας στο βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή.
Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής» ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε:« Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία».
Επίσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ούτε καν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ, όπως είπε, «οι σκοπιανοί έκαναν και δημοψήφισμα».
Επίσης μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης είπε ότι είναι το μόνο κόμμα που πίστευε και πιστεύει στις μεταρρυθμίσει αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που έβριζε την Ευρώπη και τον Αντώνη Σαμαρά που διοργάνωνε Ζάππεια ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν μιλά μόνο για την εθνότητα και τη γλώσσα και όχι για το όνομα της Μακεδονίας. Από τα πυρά του κ. Λεβέντη δεν ξέφυγε και ο Πάνος Καμμένος για τον οποίο είπε ότι είναι συνεταίρος στη μειοδοσία.
Ο κ. Λεβέντης σχολίασε ,ακόμα και την τοποθέτηση Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό ο δικαστής και ο ένστολος να παίρνει σύνταξη και την ίδια μέρα να αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο».
«Μέσα μας ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν έμβλημα του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων τώρα που τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ τι να πούμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.
Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης στην ομιλία του στη βουλή κατά τα διάρκεια της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι οδηγούν τη χώρα στο δικομματισμό και τελειώνοντας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε:« Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της Βουλής. Ο Ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι του λαού»