Κυβέρνηση «ανοχής» 19 μόλις βουλευτών έχει πλέον η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς η βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.
Με 306 ψήφους υπέρ και 325 κατά, η Τερέζα Μέι παραμένει στην προεδρία της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον μετρά αντίστροφα για τις 72 μόλις ημέρες που απομένουν μέχρι την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ηγέτης των εργατικών απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα διαβουλεύσεων με την κυρία Μέι, ζητώντας εκ νέου την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία.
Παράλληλα σε ομιλία του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν -η χώρα του οποίου τηρεί τη σκληρότερη στάση έναντι της Βρετανίας- απορρίπτει κάθε πιθανότητα νέων διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον, η ΕΕ δεν έχει κανέναν λόγο να υποχωρήσει για ένα εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η κυρία Μέι που έλαβε τη στήριξη από το συγκυβερνών Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, δήλωσε την πρόθεσή της να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση για να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε η χώρα, η οποία εισάγει το 70% των αγαθών της που βρίσκονται στα πολυκαταστήματά της από κράτη – μέλη της ΕΕ, να μην αντιμετωπίσει άμεσα τεράστια προβλήματα.
Ωστόσο η νίκη της Τερέζα Μέι δεν θα θέσει τέρμα στην πρωτοφανή πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να φέρει ενώπιον της βουλής των Κοινοτήτων μια νέα πρόταση για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ μέχρι την 21 Ιανουαρίου. Η ίδια η πρωθυπουργός της Βρετανίας επλίζει ότι θα μπορέσει να λάβει μια καλύτερη συμφωνία -ιδίως στο ζήτημα των συνόρων Βορείου Ιρλανδία και Δημοκρατίας τη Ιρλανδίας, για να κάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών, ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου πιθανό οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να προσφέρουν κάτι καλύτερο στο Λονδίνο.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία με την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και θα αναγκαστεί να ζητήσει της εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου για την εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Η ίδια η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο σενάριο από μια έξοδο με μια κακή συμφωνία.
Οι πιέσεις προς την κυρία Μέι να ζητήσει την χρονική επέκταση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, μια διαδικασία που για να πραγματοποιηθεί απαιτεί, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, την ομοφωνία των 27 κρατών – μελών.