Με απόφαση του δημάρχου Βασιλείου Κυρίτση, ο δήμος Κασσάνδρας θα διαθέσει λεωφορείο 50 θέσεων στους δημότες, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή τους στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που διοργανώνεται την Κυριακή στην Αθήνα.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει το Σάββατο και ώρα 23:00 από την Εθνική Τράπεζα Κασσάνδρας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:
6972870259 Μαρία Παπαδημητρίου – Δημοτική Σύμβουλος
6944 693621 Μαρία Τσαναξή – Γραφείο Δημάρχου.

Ψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων

To Δημοτικό Συμβούλιο Κασσάνδρας λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στο θέμα της ονομασίας του κράτους της FYROM, προέβη στο παρακάτω ψήφισμα:
Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών έχουν την αποκλειστική ευθύνη άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον.
Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σεβόμενοι τις θεμελιώδεις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Θέλουμε ωστόσο να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να δεχθούμε να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας. Είμαστε αντίθετοι στην παραχάραξη της ιστορίας μας που επιχειρείται εδώ και χρόνια από το κράτος των Σκοπίων.
Το ζήτημα του ονόματος της FYROM δεν είναι απλά μια διαφορά ιστορικών γεγονότων ή συμβόλων. Πρόκειται για τη συμπεριφορά ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της FYROM, η οποία αντιστρατεύεται ξεκάθαρα τις βασικές αρχές περί τήρησης της διεθνούς έννομης τάξης και συγκεκριμένα το σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα.
Ως Έλληνες Μακεδόνες δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης όσον αφορά στις μελλοντικές της συνέπειες, πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί, που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν, δεν έχουν το δικαίωμα να το πράττουν εις βάρος άλλων λαών και μάλιστα γειτονικών.
Όπως είναι ήδη γνωστό οι γείτονες μας έχουν κατά καιρούς ομολογήσει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκαν από αυτή την τακτική τους. Χαρακτηριστικά έχει ιστορικά καταγραφεί το 1992 η δήλωση του πρώτου Προέδρου της FYROM Κίρο Γκλιγκόρωφ, ότι οι κάτοικοι της είναι Σλάβοι, ότι ήρθαν στην περιοχή χίλια και πλέον έτη μετά το βασίλειο του Φιλίππου και του Μ.Αλέξανδρου και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό κράτος των αρχαίων Μακεδόνων.
Η τελική συμφωνία θα πρέπει να λύνει οριστικά, το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, όπως την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της ιστορίας, ξεκινώντας από την τροποποίηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Όπως και την απαλοιφή οποιουδήποτε ονείρου, σκεπτικού ή πολιτικής θέσης περί Μακεδονίας του Αιγαίου, στο εκπαιδευτικό του σύστημα.
Καλούμε λοιπόν την Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πολιτικούς Αρχηγούς και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να πράξουν τα μέγιστα απαιτούμενα για την οριστική επίλυση του ζητήματος του ονόματος, διαφυλάττοντας έτσι τα εθνικά συμφέροντα καθώς και την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας μας.