Η αναρχική ομάδα «Εικονοκλαστική Σέχτα» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση έξω από τον Άγιο Διονύσιο στο κέντρο της Αθήνας στις 27 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα. Η ομάδα ανήρτησε το κείμενο με το οποίο αναλαμβάνει την επίθεση σε ισπανική ιστοσελίδα.
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 7.30 το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου, όταν ο νεωκόρος εντόπισε ένα ύποπτο δέμα στην είσοδο του ναού του Αγίου Διονυσίου.
Κλήθηκε η αστυνομία και την ώρα που αστυνομικός και ο νεωκόρος προσπάθησαν να μεταφέρουν τη βόμβα, που αποτελείτο από ένα μεταλλικό κουτί, δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, αυτή εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.
Στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ισπανική αναρχική ιστοσελίδα Maldicion Eco-extremista στις 16 Ιανουαρίου -είχε αποσταλεί με e-mail, γράφει η ιστοσελίδα-, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Την Πέμπτη, 27 Δεκέμβρη αφήσαμε μια βόμβα στην πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Διονύσιου, στην καρδιά της Αθήνας. Στη μέση της πιο “ασφαλούς” και ελεγχόμενης γειτονιάς και την στιγμή που υπήρχε μια τρομο-υστερία, εισβάλαμε και φύγαμε από την περιοχή χωρίς κανένα πρόβλημα, καταστρέφοντας όλες τους τις φαντασιώσεις για ασφάλεια.
»Το χριστουγεννιάτικο μας δώρο ήταν φτιαγμένο από ένα κουτί που περιείχε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού γεμάτο με πυρίτιδα το οποίο είχε πάνω του κολλημένα καρφιά και ήταν δεμένο με σύρμα πάνω σε 2 μπουκάλια γεμάτα βενζίνη (500ml και το άλλο με 250ml). Ο μηχανισμός είχε διπλό σύστημα ενεργοποίησης, ένα με ρολόι που είχε το ρόλο του πυροκροτητή και ένα άλλο σαν παγίδα το οποίο ήταν φτιαγμένο έτσι, ώστε να ενεργοποιηθεί με το άνοιγμα του.
»(…)Δεν ήταν ένα συμβολικό χτύπημα, ο σκοπός μας ήταν η έκρηξη την στιγμή που η προβλεπόμενη θρησκευτική λειτουργία θα ξεκινούσε το πρωί, είτε με τον χρονοδιακόπτη είτε αν θα το άνοιγε κάποιος, ελπίζοντας να προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει σε κάποιο παπά και/ή στο κοπάδι των πιστών.
» (…)Επιτεθήκαμε στην εκκλησία γιατί μισούμε αυτό το απαίσιο ίδρυμα και για τον ιστορικό του ρόλο στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού της κοινωνίας. Μισούμε τους ναούς τους, την πίστη τους, την ηθική τους, τους παπάδες και τα κοπάδια. Γελάμε με τον θυμό τους και την αποστροφή που δείχνουν τα παπαγαλάκια των μέσων ενημέρωσης, οι πολιτικοί, οι μπάτσοι και συγκεκριμένα οι υποκριτές της εκκλησίας, και θα γελάσουμε ακόμα περισσότερο με τις αντιδράσεις σας όταν διαβάσετε την ανάληψη μας».
Τις έρευνες για την επίθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική.