Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης για να απολαύσουν τη φωταγώγηση του γλυπτού «Φεγγαράκι» στον Θερμαϊκό.
Παρουσία του επιχειρηματία – δωρητή, Σταύρου Ανδρεάδη, που κάλυψε το οικονομικό σκέλος της επανατοποθέτησης και του δημιουργού του γλυπτού, Παύλου Βασιλειάδη το Φεγγαράκι παίρνει ξανά τη θέση του στη Θεσσαλονίκη έπειτα από τρία χρόνια.
Στην τελετή φωτισμού του γλυπτού παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι αντιδήμαρχοι Έλλη Χρυσίδου, Άννα Αγγελίδου, Γιώργος Δημαρέλος και Θανάσης Παππάς, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.α.
«Ευχαριστώ τον δήμο που, αφού πέρασε από σαράντα κύματα, φρόντισε να έρθει και πάλι εδώ», ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης στις δηλώσεις του, εξιστορώντας παράλληλα την πορεία του γλυπτού στο πέρασμα των χρόνων. Αναφερόμενος στο περιστατικό του βανδαλισμού επισήμανε: «Οι Κινέζοι έχουν ένα παλιό ρητό που λέει ότι (όταν) το δάχτυλο δείχνει το δάσος, ο ανόητος κοιτάζει το δάχτυλο. Αντίστοιχα μπορώ να πω όταν το δάχτυλο δείχνει το “Φεγγάρι” μερικοί κοιτούν το δάχτυλο».
«Αφού έκανε μια μεγάλη βόλτα τα τελευταία χρόνια και ελαφρώς κακόπαθε κιόλας, χάρις στη δωρεά του κ. Σταύρου Ανδρεάδη, μπήκε πάλι στη θέση του» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, ευχόμενος αυτή τη φορά «να μην έχουμε παρατράγουδα». «Παρόλο που το χθεσινό περιστατικό που έγινε είναι ντροπή για την πόλη – 3,5 τόνοι χαλκού από το τελευταίο περίπτερο κλάπηκαν ουσιαστικά και πρόκειται για εγκαταστάσεις που διευκόλυναν τον καταρράκτη που έπεφτε εκεί πέρα – μια τέτοια ώρα είναι μία εξαιρετικά χαρούμενη στιγμή για την πόλη» πρόσθεσε. «Με την ολοκλήρωση της δωρεάς του κ. Ανδρεάδη για τον δήμο, που είναι η αναβάθμιση και η συντήρηση των δύο πρώτων πάρκων στη Νέα Παραλία, μπαίνουμε σιγά σιγά σε μία άλλη κατάσταση. Ομορφαίνει η Νέα Παραλία, ακόμα περισσότερο από το όσο είναι και έχουμε και μέλλον».
«Το φεγγαράκι επέστρεψε στην παραλία πιο όμορφο, πιο επιβλητικό, πιο μαγευτικό, να συντροφεύει τις μέρες και τις νύχτες μας» τόνισε από τη μεριά της η κ. Νοτοπούλου. «Η φωταγώγησή του σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία μετά και τα τελευταία περιστατικά βανδαλισμού της Νέας Παραλίας. Είναι ευθύνη και υπόθεση όλων των Θεσσαλονικέων να προστατεύουμε τη Νέα Παραλία», κατέληξε.

Φωτογραφίες: Konstantinos Tsakalidis / SOOC