Η τοποθέτηση του βουλευτή Χαλκιδικής, Γιώργου Βαγιωνά στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
“Κύριοι συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα πως για μενα η συμφωνία είναι κάκιστη.
Ουδεμία αναφορά δεν γίνεται σε αυτήν για το βέτο του Βουκουρεστίου. Τι περιλάμβανε;
1)Απαλοιφή κάθε αλυτρωτικού στοιχείου με συνταγματική αναθεώρηση και μια κοινή ονομασία έναντι όλων (erga omnes).
2)Το ονοματολογικό: Πρώτα λύση και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αυτά τα κερδίσαμε με πολύ κόπο το 2008, όταν απέναντι μας είχαμε τον Γκρουέφσκι. Δέκα και πλέον χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Ποια είναι η συνταγματική αναθεώρηση, πως εκλείπουν τα αλυτρωτικά στοιχεία; Δεν έχει έρθει καν στην Ελληνική Βουλή το υποτιθέμενα αναθεωρημένο σύνταγμα των Σκοπίων. Δεν φροντίσατε κύριοι της κυβέρνησης για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα αυτά, δεν πολεμήσατε γι’αυτά, τα παραδώσατε αμαχητί.
Εμείς κρατήσαμε τη γραμμή αυτή, ενώ εσείς από την πλευρά σας, με βάση την ιδεολογία σας, ξεκαθαρίζατε πως δεν σας πείραζε και το σκέτο Μακεδονία (όπως είχαν δηλώσει ρητά οι υπουργοί Γαβρόγλου, Τσακαλώτος, Χριστοδουλοπούλου κι ο «πολύς» Καρανίκας).
Τεράστια είναι η διαφορά μας, η απόσταση που μας χωρίζει.
Αναλυτικά- σημείο προς σημείο- σας τα επεσήμανε όλα τα τρωτά της συμφωνίας ο συνάδελφος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Εγώ θα σταθώ σε τέσσερα μόνο:
1)Το επίσημο όνομα-erga omnes- θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά είναι βέβαιο ότι θα μείνει σκέτο «Μακεδονία», ακόμα και χάριν συντομίας.
2)  Πρώτη φορά αναγνωρίζουμε ως γλώσσα τους τη «μακεδονική». (Άγγελος Συρίγος- Ευάνθης Χατζηβασιλείου- Καθημερινή 21/1/2019)
3) Υπάρχουν σημεία που μπορεί να επαναφέρουν τον αλυτρωτισμό στο προσκήνιο. Π.χ. εάν επιχειρήσουν ιδρύσουν στην Ελλάδα κέντρο μελέτης προώθησης και προβολής της «μακεδονικής» γλώσσας ή μιας οργάνωσης «Μακεδόνων» που ζουν στην Ελλάδα, θα είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε νομικά, έχοντας  αποδεχτεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας.
4)Η ιθαγένεια τους θα είναι «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Γίνεται χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα), για να ικανοποιηθούν οι δυο αλβανόφωνοι βουλευτές των Σκοπίων.
Κύριοι, η Ιστορία είναι ο καμβάς του μέλλοντος και η συμφωνία που επιβάλλετε, δεσμεύει αμετάκλητα τη χώρα. Προχωρήσατε σε αυτήν χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής, ενώ το 2008 οι επαφές της κυβέρνησης με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ήταν διαρκείς.
Αγνοείτε σκοπίμως πως οι διεθνείς συμβάσεις δεν είναι νόμοι που αλλάζουν με άλλους νόμους.
Εύχομαι οι λαοί να ζουν πάντοτε ειρηνικά, χωρίς προβλήματα. Αλλά τα Βαλκάνια αποτελούν την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και οι σημερινές συνθήκες με κάνουν να φοβάμαι ακόμα και αιματοχυσία, εθνικό ακρωτηριασμό. Κάτι που αν όντως γίνει, δεν θα το ζήσουμε εμείς, αλλά οι επόμενες γενιές. Αυτές υποθηκεύετε.
Μιλάτε συνεχώς ως λαοπλάνοι- που είστε- για μαγικές λύσεις, για τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Για εμένα, η καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα, θα ήταν να ξεχάσουν τελείως τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτής. Όλες οι χώρες του κόσμου να την αναγνωρίσουν, εμείς ΟΧΙ.
-Κύριε πρωθυπουργέ, είστε ηγεμών και ως τέτοιος χαρακτηρίζεστε  από έπαρση, επιθετικότητα, πανουργία, θράσος, διχαστικό λόγο και πράξεις.
Κατηγορείτε τους αντιπάλους σας, λέτε οτι είναι αγύρτες, γερμανοτσολιάδες, Τσολάκογλου κα. Κι εσείς ο ίδιος άλλοτε υπόσχεστε την «κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο», άλλοτε λέτε, «θα βαράμε νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και μετά διχάζετε τους Έλληνες  και ενώνετε τους Σκοπιανούς.
Είναι αδύνατη η συνεννόηση μαζί σας ακόμα και για τα Εθνικά: Ελλάς-Σκόπια: 0-5.
Γι’αυτό θα σας κρίνει σύντομα και η Ιστορία και ο Λαός, όπως σας αξίζει.
Η Μακεδονία είναι μόνο μια και είναι Ελληνική.”