Την πρόβλεψη, στο νέο Σύνταγμα, του νέου ρόλου της αυτοδιοίκησης στη λειτουργία του κράτους, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια του ειδικού θεματικού συνεδρίου με αντικείμενο τη “Συνταγματική Αναθεώρηση” που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΠΕΔ-ΚΜ. Ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει νέες αρμοδιότητες και πόρους που θα κατοχυρώνουν την αυτονομία της.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι υπάρχει από την ΚΕΔΕ  ένα διαμορφωμένο σχέδιο θέσεων που θέτει μεταξύ άλλων: “το ζήτημα της Συνταγματικής κατοχύρωσης της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, τη φορολογική αποκέντρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της οικονομικής αυτονομίας των ΟΤΑ, τη συνταγματική κατοχύρωση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, την ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών εκπροσώπων του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας, την επανεξέταση των εκλογικών κωλυμάτων και την ενίσχυση της διαφάνειας”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση δεν κλήθηκε να συμμετέχει στην επιτροπή διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ανέφερε ότι η προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση περιορίζεται σε ό,τι αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση σε μια παράγραφο του άρθρου 102 του Συντάγματος. Πρότεινε, άλλωστε, στην Συνταγματική Αναθεώρηση να προβλέπεται η αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, να κατοχυρώνεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και να ανοίγουν οι ορίζοντες για τη φορολογική αποκέντρωση.
“Είναι ανοιχτό το πεδίο για αρκετές μεταρρυθμίσεις” σημείωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος
“Είναι ανοιχτό το πεδίο για αρκετές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο ειδικό θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ-ΚΜ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. “Ναι μεν η αρχική πρόταση των 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αρκετές ρυθμίσεις σχετικές με την αυτοδιοίκηση υπό αναθεώρηση, ήδη όμως καθ΄ οδόν προστέθηκε μια συμπληρωματική πρόταση” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι με την πρόταση αυτή που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, στην συζήτηση πλέον μπαίνουν περισσότερες διατάξεις που αφορούν την αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι η κατεύθυνση είναι να έχει μια μεγαλύτερη αυτονομία η αυτοδιοίκηση από ό,τι έχει μέχρι σήμερα. “Εφόσον η Αναθεωρητική Επιτροπή λάβει τη σχετική απόφαση θα εισαχθούν  προς συζήτηση στην ολομέλεια και επομένως το φάσμα των αυτοδοικητικών θεμάτων τα οποία μπορούν να συζητηθούν ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι περισσότερα από αυτά που φαίνονταν με βάση την αρχική πρόταση που υπήρχε” πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στις οποίες, όπως είπε, περιλαμβάνονται η θέσπιση εποικοδομητικής  ψήφου δυσπιστίας, η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων λαϊκής πρωτοβουλίας, η ρύθμιση που αφορά τη βουλευτική ασυλία και η μεταρρύθμιση, όπως είπε, στη βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκεία μας που αναγνωρίζει την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία ως επικρατούσα ωστόσο αναφέρει ότι αυτή η αναγνώριση δεν μπορεί να συνεπάγεται δυσμενείς συνέπειες σε βάρος άλλων θρησκευμάτων.
Παρεμβάσεις από την αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους Θεσσαλονίκης και Αθηναίων 
Η αντιπρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου, Γεωργία Μαραγκού, τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης των ΟΤΑ στην μεταβατική περίοδο προς την μη άσκηση προληπτικού ελέγχου των δαπανών τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο περιθώριο του συνεδρίου σημείωσε ότι η Συνταγματική αναθεώρηση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και γι αυτό θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν ενώ πρότεινε τη μετάβαση από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας που αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, χαρακτήρισε σοβαρή την πρόταση της ΚΕΔΕ για το θέμα, και τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης της αυτονομίας και δημοσιονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης και του περιορισμού του επιτελικού ρόλου του κράτους.
Τις προτάσεις του παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του κωλύμματος που υπάρχει για τους δημάρχους και τους λοιπούς αιρετούς που πρέπει να παραιτηθούν από το αξίωμά τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.
Τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων 
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, πρότεινε, μεταξύ άλλων, να δοθεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας προς τους ΟΤΑ, να μπορούν να συμμετέχουν αλλοδαποί κάτοικοι της χώρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να εκδίδονται κανονιστικές πράξεις από την αυτοδιοίκηση και να συμμετέχουν περιφερειάρχες στις βουλευτικές εκλογές.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επισήμανε: “ο ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε στη συνταγματική του πρόταση τα δημοψηφίσματα, ποιο κόμμα, αυτό το οποίο στο δημοψήφισμα του 2015 τον Ιούνιο για τα μνημόνια το ‘όχι’ με 63% το έκανε ‘ναι’, αυτό που πάει σήμερα να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια με ένα δημοψήφισμα στα Σκόπια που κατά 63% καταδικάστηκε από το λαό τους”.
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Στέλλα Βαλάνη τόνισε ότι το κόμμα έχει καταθέσει τις προτάσεις τους και προτείνει πέντε θεσμικές τομές.

Η μόνη σωτηρία είναι η αποκέντρωση του υπερσυγκεντρωτικού κράτους” δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης

“Η μόνη σωτηρία είναι η αποκέντρωση του υπερσυγκεντρωτικού κράτους” δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης κλείνοντας το ειδικό θεματικό συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ-ΚΜ.
Ο κ. Πατούλης, επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία με την επιτροπή της στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες και αυτοδιοικητικοί, προκειμένου, όπως είπε, να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο στις έννοιες της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση για κατάθεση απόψεων από αυτοδιοικητικούς και από πολίτες.
Όπως έγινε, επίσης, γνωστό, οι θέσεις που κατατέθηκαν στο συνέδριο θα αξιολογηθούν από την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης που συγκροτήθηκε και στην οποία τέθηκε επικεφαλής ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί ένα κείμενο που θα κατατεθεί στα κόμματα και στη Βουλή.
Στο μεταξύ, υπενθυμίστηκε ότι στις προτάσεις που προέκυψαν από το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ προβλέπονται η υιοθέτηση της αρχής της εγγύτητας και της επικουρικότητας, η ρητή πρόβλεψη στο Σύνταγμα για τις αρμοδιότητες και τους πόρους της αυτοδιοίκησης, η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση και η φορολογική αποκέντρωση.
της Π. Γιούλτση από ΑΠΕ-ΜΠΕ