Οι χιονοπτώσεις και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς καρποφόρων δέντρων. Το διάστημα 5-9 Ιανουαρίου η θερμοκρασία στο Φωτολίβος Δράμας άγγιξε τους -17,4ο C και ήταν η χαμηλότερη σε κάμπο πανελλαδικά τη δεδομένη στιγμή.
Ροδιά: Περιμένοντας την άνοιξη
Στη Δράμα, ο καρπός της αφθονίας πρωταγωνιστεί και υπάρχουν πολλά κτήματα με ροδιές, χάρη στη δυναμική παρουσία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας. «Πριν από δύο χρόνια, η καλλιέργεια είχε πληγεί από τον παγετό και πολλές από τις ροδιές είχαν μπει σε διαδικασία επανάκαμψης, αφού ήταν σε φάση μη παραγωγική, λόγω σοβαρών ζημιών», αναφέρει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνος Σίμογλου, εφιστώντας και φέτος την προσοχή των παραγωγών. «Οι καλλιεργητές πρέπει να περιμένουν την άνοιξη, όταν και εφόσον βλαστήσουν τα δέντρα για να επέμβουν», εξηγεί, χωρίς να αποκλείει οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να καταγράψουν ζημιές στον απολογισμό. Παράλληλα, σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν προκλήθηκαν ζημιές σε ροδιές ή ελαιόδεντρα.
«Ο παγετός προκαλεί ρωγμές, ακόμη και ανεπαίσθητες, στην επιδερμίδα και ενδέχεται να είναι πύλες εισόδου παθογόνων. Μετά από παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα χρειάζεται να γίνεται εφαρμογή χαλκούχων μυκητοκτόνων που προστατεύουν από παθογόνα του ξύλου, τα οποία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν στη συνέχεια, εφόσον εισέλθουν στους βλαστούς και στους βραχίονες», συμβουλεύει. Ο κ. Σίμογλου εκτιμά ότι οι συστηματικοί καλλιεργητές ακολουθούν τις οδηγίες για καλλιεργητική φροντίδα των δέντρων μετά από παγετό. Σημειώνει ότι πρέπει να μείνουν ακλάδευτα στην παρούσα φάση, γιατί δεν είναι σαφές το μέγεθος της προκληθείσας ζημιάς. Οι παραγωγοί, επομένως, οφείλουν να ακολουθούν οδηγίες προστασίας των δέντρων και να προχωρήσουν σε κλαδέματα, όταν ξεκινήσει η νέα βλάστηση που είναι πιθανόν να καθυστερήσει και να γίνει έως και τα τέλη Απρίλη.
Ελιές και σκληραγωγία
Ειδικά για τα ελαιόδεντρα, αναφέρει ότι στο παρελθόν ελιές που υπέστησαν παγετό είχαν βλαστήσει στις αρχές καλοκαιριού. Την εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων προτείνει και για τα ελαιόδεντρα ως προληπτικό μέτρο, μόλις βελτιωθεί ο καιρός, για την προστασία των πληγών από βακτήρια ειδικά στις περιοχές που ενδημεί το Pseudomonas syringae pv. Savastanoi, που προκαλεί την καρκίνωση της ελιάς.
Επίσης, αναφέρει ότι οι καλλιεργητές δεν πρέπει να προβούν σε καρατομήσεις, ενώ προσθέτει τον παράγοντα της σκληραγώγησης στο ψύχος που εξαρτάται από την ποικιλία, την ηλικία του δέντρου, τη θρεπτική και υδατική κατάστασή του, όπως επίσης τις κλιματικές συνθήκες πριν από τον παγετό.
Πηγή: ypaithros.gr