Ξεκινούν σήμερα δυναμικά οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, με βασικά αιτήματα την μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
Το «ποδαρικό» των κινητοποιήσεων έκαναν το απόγευμα της Κυριακής οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), που παρέταξαν τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Αγ. Γεωργίου την Ε.Ο. Πατρών – Πύργου στον Πύργο.
Έχουν ήδη ενημερώσει πως από το πρωί της Δευτέρας θα στήσουν μπλόκο μεταφέροντας αρκετά μηχανήματα στο σημείο, αλλά μάλλον θέλησαν να αιφνιδιάσουν, φέρνοντας νωρίτερα τα πρώτα μηχανήματα.
Θεσσαλία
Σε ένα ενιαίο μπλόκο, στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, θα προχωρήσουν σήμερα, Δευτέρα, οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα Φάρσαλα, με τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών της περιοχής.
Όπως ανέφεραν στη σύσκεψη οι ομιλητές, με το μπλόκο αυτό οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ υπερτονίστηκε ο ενωτικός χαρακτήρας των φετινών κινητοποιήσεων.
Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται το κόστος παραγωγής και ειδικά η τιμή του πετρελαίου, τα προβλήματα που αφορούν στις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Κινητοποιήσεις και από τους αγρότες της Αιγιαλείας
Κινητοποίηση στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, στο ρεύμα προς Πάτρα, πραγματοποιούν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι και οι αγρότες της Αιγιάλειας, με βασικά αιτήματα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση – κάλεσμα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας»:
«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει προκειμένου να συγκεντρώσει τη γη και τη παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Είναι ο δικός μας μονόδρομος που έχει φέρει αποτελέσματα και μας έδωσε ανάσες από τις πολιτικές Κυβερνήσεων και ΚΑΠ.
Έχουν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα παρεμβάσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, του Συλλόγου μας με περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες για διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων από την Κυβέρνηση. Με την πάλη μας οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούμε την ικανοποίηση ενός πλαισίου αιτημάτων που αφορά την ίδια την επιβίωσή μας, την συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, την διατροφική επάρκεια του ελληνικού λαού.
Διεκδικούμε:
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
– Στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν φέτος όλο σχεδόν το εισόδημα τους λόγω των καιρικών συνθηκών και αναποτελεσματικής δακοκτονίας.
– Σους παραγωγούς λεμονιού – εσπεριδοειδών, που από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, από το εμπάργκο στην Ρωσία και την ασυδοσία των εμπόρων δεν μπορούν να διαθέσουν τα λεμόνια ούτε κάτω του κόστους παραγωγής τους.
– Στους κτηνοτρόφους με την μεγάλη πτώση της τιμής στο γάλα από τις αθρόες εισαγωγές και την ασυδοσία των εμποροβιομήχανων.
– Έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών απ’ όλες τις αιτίες
– Εφαρμογή του προγράμματος αναμπέλωσης στη κορινθιακή σταφίδα.
– Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με την ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ
– Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
– Μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
– Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις.
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
– Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο και ακατάσχετο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για «κόκκινα δάνεια» μέχρι 300 .000 ευρώ.
– Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία.»
Στους δρόμους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης
Δυναμικά εισέρχονται από σήμερα οι αγρότες της Κρήτης στον χορό των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα μείζονα προβλήματα του κλάδου.
Το πρώτο μπλόκο στήθηκε αργά χθες το βράδυ στον νομό Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στα Πραιτώρια, όπου αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Στο μεταξύ, παναγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων να απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον αγροτικό κόσμο του νομού.
Αποφάσεις για κινητοποιήσεις λαμβάνουν σήμερα και οι αγρότες των Ανωγείων, οι οποίοι προχωρούν σε γενική συνέλευση στο Μετόχι, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.
Την ίδια ώρα οι αγρότες των Πραιτωρίων που έχουν προχωρήσει στο μπλόκο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:
“Χαιρετίζουμε τη μικρομεσαία αγροτιά που βγαίνει από άκρης σε άκρη της Ελλάδας στα μπλόκα του αγώνα! Από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη, από τα Χανιά και τα Ανώγεια μέχρι το Τυμπάκι, και εδώ στα Πραιτώρια, η μικρομεσαία αγροτιά τιμά τους αγώνες της και την αξιοπρέπειά της! Ορθώνει ανάστημα και φωνάζει: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΗΤΗ!
Είμαστε συντονισμένοι πανελλαδικά με όλα τα μπλόκα, με χιλιάδες συναδέλφους, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Έχουμε αποφασίσει μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους μας ενιαία κατεύθυνση της πάλης μας για επιβίωση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που μας χτυπάνε, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που θεωρεί τον μικρό κλήρο «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής γεωργίας, αβαντάρει μονοπώλια και μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες!
Φέτος, έχουμε ακόμα χειρότερη εξέλιξη με το αίσχος των χαμηλών τιμών στο λάδι. Το τελευταίο διάστημα επιταχύνεται η συγκέντρωση μεταποίησης/εμπορίας/τυποποίησης του λαδιού στον νομό και στην περιφέρεια, από μια χούφτα μεγαλεμπορικές επιχειρήσεις, είτε με όρους μονοπώλησης της αγοράς, είτε κρατώντας εμάς τους παραγωγούς σε ομηρία για την απορρόφηση της παραγωγής. Με «κόλπα» χαρακτηρίζουν το λάδι κατώτερης ποιότητας, όξινο, το αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω και από το κόστος παραγωγής, μας λένε ότι φταίει η κακή χρονιά, ο δάκος, η ανομβρία, η υπερπαραγωγή της Ισπανίας. Το ίδιο βιώσαμε φέτος με τα σταφύλια, οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, τα οποία αγοράζουν ως «βιομηχανικά»!
Οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στη φτωχοποίηση, μέσα από αυτές τις πολιτικές, και τώρα για να καλλιεργήσουν δανείζονται χρήματα και παίρνουν εφόδια, με τα γνωστά επακόλουθα, από τους μεγαλέμπορους – βιομήχανους. Οι τιμές των προϊόντων είναι υπόθεση μιας δράκας μεγαλεμπόρων – βιομήχανων, που μας κρατούν όμηρους ή δε μας πληρώνουν. Κινδυνεύουμε, όσοι έχουμε να λαμβάνουμε από την πρώην «Ένωση Πεζών», αφού οι κυβερνήσεις με τους νόμους που ψηφίζουν ή διατηρούν, αβαντάρουν τις τράπεζες να μας κουρέψουν τα χρέη για παλιές σοδιές! Το εισόδημά μας δεν προστατεύεται από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από Δήμους/εφορίες/τράπεζες, ακόμα και η τροπολογία που κατάθεσε η κυβέρνηση για το ακατάσχετο, μόνο μετά την πίεση των κινητοποιήσεων, είναι μια κοροϊδία! Οι τράπεζες δεσμεύουν ακόμα και επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για χρέη άρδευσης προς τους Δήμους. Έχουμε υποστεί καταστροφές στην παραγωγή από δάκο, ανομβρία, χαλαζόπτωση, με τον ΕΛΓΑ να μη δίνει δεκάρα, παρά το ότι μας χαρατσώνει!
Τα προβλήματά μας τα ξέρουν οι κυβερνήσεις, αφού οι πολιτικές τους είναι που δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα τη δυνατότητά μας να παράγουμε στη γη μας και να ζούμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια! Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε κάτι είναι ο αγώνας! Ό,τι κατακτήθηκε ως τώρα ήταν μέσα από αγώνες. Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής μας, τους εργάτες, τον λαό της περιοχής μας, να ακουμπήσει στο μπλόκο, να μας στηρίξει, να πάρει και ο ίδιος κουράγιο για να διεκδικήσει τις δικές του ανάγκες!”
Πηγή: ilialive, cretapost, patrastimes