Παρότι ορκισμένη ψηφοφόρος του μακαρίτη Ούγκο Τσάβες, στο όνομα του οποίου πίνει νερό ακόμη, η ελληνίδα μεταφράστριά του στο Καράκας Άννα Μαρία Μπιράκη, στις συγκεντρώσεις του Σαββάτου δεν βρισκόταν ανάμεσα στους Τσαβίστες που ζητωκραύγαζαν ακούγοντας τον Νικολάς Μαδούρο. να αναγγέλει την πρόθεσή του να κηρύξει εντός του 2019 βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα αποκρούοντας τα τελεσίγραφα και τις απειλές των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Ούτε στις προεδρικές εκλογές του Μαίου του 2018 ψήφισε το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV). To Σάββατο, η ελληνίδα μεταφράστρια επέλεξε συνειδητά να πάει στη συγκέντρωση του αυτοανακηρυσσόμενου προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, για να δηλώσει τη στήριξή της στο πρόσωπό του και την πρόθεσή της να τον ψηφίσει, όταν γίνουν εκλογές.
Δεν έγιναν πολύ απότομα όλα, κυρία Μπιράκη; Η αυτοανακήρυξη, η αναγνώριση των ΗΠΑ, το τελεσίγραφο της Ε.Ε;
«’Εγιναν όλα πολύ βιαστικά.»
Γιατί υποστηρίζετε τον Χουάν Γκουαϊδό; Τον εμπιστεύεστε; Δεν σας υποψιάζει η σχέση του με τις ΗΠΑ;
«Δεν τον εμπιστεύομαι, αλλά εδώ που φτάσαμε,δεν έχουμε κανέναν άλλο. Είναι ο μοναδικός ηγέτης, που, όπως λένε, είναι «καθαρός» και έχει μια καθαρή πολιτική σταδιοδρομία 13 χρόνια, παρ’όλο που ήταν άγνωστος μέχρι πρόσφατα. Είναι η μοναδική ελπιδα για να αλλάξει κάτι στη χώρα και να σταματήσει το εμπάργκο των ΗΠΑ που μας έχει διαλύσει.»
Ο Γκουαϊδό έχει την ικανότητα, την εμπειρία να κυβερνήσει μια χώρα διαλυμένη;
«Τι να σας πω. Εμπειρία δεν έχει, ούτε ξέρουμε ποιες είναι οι δυνατότητές του. Έχει τόσα προβλήματα αυτή η χώρα που πράγματι δεν ξέρουμε τι θα μπορέσει να κάνει. Με στενοχωρεί κι αυτό που συμβαίνει με την ξένη παρέμβαση.»
Ελπίδα από το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα ( PSUV), με νέο ηγέτη, ελπίδα μέσα από τον Τσαβισμό, με άλλο πρόεδρο, μπορεί να υπάρξει;
«Δυστυχώς, από το κόμμα του Μαδούρο δεν υπάρχει ηγέτης δυνατός και καθαρός. Προσωπικά, αν θέλετε την αλήθεια μου, δεν μου αρέσει ούτε ο Γκουαϊδό ούτε αυτό που γίνεται, με τα τελεσίγραφα και τις απειλές από τις ΗΠΑ, αλλά ο Μαδούρο δεν δίνει λύση, δεν μπορεί, δεν θέλει να δώσει λύση στα καθημερινά μας προβλήματα. Κυβερνά αποκλειστικά τους δημοσίους υπαλλήλους, που τον ψήφισαν τον Μάιο. Ξέρουμε ότι εποφθαλμιούν τα πετρέλαια της χώρας, και ο Γκουαϊδό μπορεί να αποδειχθεί διεφθαρμένος και να πουλήσει και τη μάνα του για τα χρήματα των Αμερικάνων. Αλλά ο κόσμος στη Βενεζουέλα είναι σε ασφυξία και δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ο λαός δεν έχει φάρμακα, δεν υπάρχουν ούτε αντιβιοτικά, ο λαός δεν έχει τρόφιμα, πεινάει, δεν έχει βασικά αγαθά. Αν αρρωστήσεις, πεθαίνεις στη Βενεζουέλα!Μπορεί να μην υπάρχουμε εμείς σε λίγο… Είμαστε από τις με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και με τους φτωχότερους πολίτες. Η Βενεζουέλα χάθηκε, ενώ είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο!»
Είναι δικτάτορας και εγκληματίας ο Νικολάς Μαδούρο, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.;
«Όχι, αλλά είναι ένας ανίκανος διαχειριστής. Ο Μαδούρο τόσα χρόνια δεν έχει καταφέρει να κάνει τίποτα για τη χώρα. ‘Αμα συνεχίσει να κυβερνάει, κανένας Βενεζουελάνος, από αυτούς που φυλορρόησαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, δεν θα επιστρέψει, ούτε πρόκειται να «ανοίξει» η κατεστραμμένη οικονομία της χώρας. Πιστεύω ότι τον Μαδούρο δεν τον πολυνοιάζει αν θα πεθάνει ο λαός. Ο Τσάβες είχε καρδιά και τα έδινε όλα για το λαό του. Είχε όραμα. Ήθελε να μορφωθούν οι άνθρωποι, να έχουν σπίτια, έκανε δωρεάν την υγεία. Σήμερα στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο λένε ότι είναι διεφθαρμένα. Ο Γκουαϊντό είναι ακόμα καθαρός.»
Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Βενεζουέλα. Ο Γκουαϊδό και οι υποστηρικτές του, κρίνοντας από τα πλακάτ στην συγκέντρωση του Σαββάτου, θα καλωσορίσουν τον αμερικάνικο στρατό. Εσείς;
«Αν γίνει αυτό δεν θα είναι σωστό. Τίποτα από όσα συμβαίνει στη Βενεζουέλα δεν είναι όμως σωστό, κι αυτό που ώρα γίνεται δεν γίνεται επειδή οι πολίτες σκέφτονται, γίνεται επειδή είναι απελπισμένοι και πεινάνε. Στην συγκέντρωση του Γκουαϊδό δεν ήταν μόνο η μεσαία τάξη αλλά και οι φτωχοί από τα barrios (φαβέλες). Ο Μαδούρο έχασε τα barrios! O Mαδούρο έχασε τον έλεγχο, δεν κυβερνά πια.»
Έχει όμως την στήριξη του στρατού ακόμα;
«Την έχει.»
Ποιες είναι οι βασικές ελλείψεις στη χώρα;
«Έχουμε ελλείψεις στα πάντα.»
Λόγω της ανικανότητας του προέδρου Μαδούρο;
«Και του εμπάργκο των ΗΠΑ, που δεν σταματά και ολοένα σκληραίνει. Αυτό που σήμερα το αγοράζεις με 1000 βολιβάρια , αύριο κοστίζει 20.000. Τα πάντα είναι πανάκριβα. 100 γραμμάρια ψωμί κοστίζουν 0,8 cents, το κρέας, άμα το βρεις, 8,5$, μισό λίτρο λάδι κάνει 3$ και μισή ντουζίνα αυγά 3$, όταν ο δημόσιος υπάλληλος κερδίζει 10$ το μήνα και οι υπόλοιποι με το ζόρι 2$. Δεν υπάρχει λογική. Ζούμε σε μια παράνοια. ‘Εχουν διαλυθεί τα αυτοκίνητα, οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, και τρέχεις από γειτονιά σε γειτονιά για να βρεις τρόφιμα!»
Ο βασικός αντίπαλος του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές, ο Ανρί Φαλκόν, υποστηρίζει τον Γκουαϊδό;
«Καθόλου! Είνα γεγονός ότι δεν έχουν δει με καλό μάτι την αυτοαναγόρευσή του οι παλιοί ηγέτες της Αντιπολίτευσης. Και λέγεται ότι άμα αναλάβει ο Γκουαϊδό θα τον πετάξουν αμέσως. Τι να σας πω!Πήρε 20 χρόνια για να τη σκοτώσουνε τη Βενεζουέλα. Εύχομαι σε 20 χρόνια να τη σηκώσουνε πάλι. Άμα μπορέσουνε. Να πάρει μπροστά πάλι η Βιομηχανία της,να γυρίσουν όσοι έφυγαν, να υπάρξει ασφάλεια και να ξαναφέρουν στη χώρα τα λεφτά τους.Αλλιώς, δεν έχουμε ελπίδα καμία.»
Πηγή: news247.gr