Ιατροί από την Αγγλία, την Ιορδανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ για να εκπαιδευτούν, μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους, στο «5ο Διεθνές Σεμινάριο τενοντομεταθέσεων άνω άκρου σε νωπά πτωματικά παρασκευάσματα».
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής και στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.ΔΕ.Α) του ΑΠΘ.
Το Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων του ΑΠΘ ξεκίνησε το 2015, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Ορθοπαιδικής του ΑΠΘ Παναγιώτη Κ. Γκιβίση, είναι μοναδικό στο είδος του, σε όλη την Ευρώπη, και έχει ήδη καθιερωθεί, ως θεσμός, στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι Καθηγητές πλαισιώνουν κάθε χρόνο τις εργασίες του, προσφέροντας την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους στους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι από το εξωτερικό.
Το Διεθνές Σεμινάριο του 2019 διοργανώνεται όπως πάντα από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ του Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου» σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική & Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης και τελεί την αιγίδα της Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία, από τον Αν. Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Διπλωματικής Ιστορίας Ιωάννη Στεφανίδη, με τίτλο: «Integration vs Fragmentation: Past Prescription for Balkan Aliments». Η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.
Τι είναι οι τενοντομεταθέσεις
Τενοντομετάθεση είναι η μεταφορά ενός τένοντα από την αρχική θέση του σε μία άλλη, έτσι ώστε να επιτελεί πλέον μια λειτουργία διαφορετική από την αρχική. Οι τενοντομεταθέσεις αποτελούν μοναδική λύση για ασθενείς όλων των ηλικιών που για κάποιο λόγο (τροχαίο, εγκεφαλική βλάβη, μαιευτική παράλυση, τραυματισμός κ.α.) έχουν υπολειμματική λειτουργία στο άνω άκρο. Είναι επεμβάσεις οι οποίες, εφόσον πραγματοποιηθούν από έμπειρους χειρουργούς μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα του άνω άκρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 250.000 έως 500.000 άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, μένουν παράλυτοι κάθε χρόνο. Πρόκειται για νέα, υγιή και δραστήρια άτομα, ηλικίας 20-40 ετών.
Με στόχο τη σφαιρικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των άνω άκρων, στο πρακτικό μέρος του Διεθνούς Σεμιναρίου θα διδαχθούν εκτός των τενοντομεταθέσεων και μέθοδοι εφαρμογής δερματικών κρημνών (μονάδες ιστών) για την κάλυψη ελλειμμάτων του άνω άκρου από πλαστικούς και ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Για πρώτη φορά θα γίνει πρακτική άσκηση σε νευρομεταφορές, καθώς και εξάσκηση στα διάφορα είδη τενοντορραφών σε ανεξάρτητους τένοντες. Στο Διεθνές Σεμινάριο θα εκπαιδευτούν, σε 13 πτωματικά παρασκευάσματα, 36 ιατροί.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.