Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές, που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά, τόσο τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, όσο και το επίπεδο εξυπηρέτησης ασθενών και επισκεπτών παρέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.
Με υπογραφή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα εγκρίθηκε η επένδυση 872.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του νοσοκομείου, από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας «η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων δομών υγείας όλων των βαθμίδων είναι διαρκής και συνάδει με τις ανάγκες για συνεχή βελτίωση της λειτουργίας τους και της περίθαλψης και θεραπείας των ασθενών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από τη χρηματοδότηση υποδομών (νέα κέντρα υγείας, συντήρηση και βελτίωση νοσοκομείων κτλ.), πέρα από τον εξοπλισμό των ιδρυμάτων, φροντίζει και για την παροχή όλων των σύγχρονων εργαλείων, προκειμένου αφενός να δημιουργήσει το βέλτιστο περιβάλλον για το ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, αφετέρου να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Στην περίπτωση του νοσοκομείου ‘Παπαγεωργίου’ προχωράμε σε ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, που ανοίγουν το δρόμο για τη νέα εποχή στον ευαίσθητο κλάδο της δημόσιας υγείας, με την υλοποίηση στοχευμένων επενδύσεων εκσυγχρονισμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας. Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεών μας προβλέπεται να γίνει σε 18 μήνες, εντός του επόμενου έτους».
Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται:
1.Η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος κλινικών αποφάσεων (Clinical Decision Support) για όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διασύνδεση του συστήματος με το φάκελο κάθε ασθενούς.
2.Η ολοκλήρωση και λειτουργική αναβάθμιση με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, της βραβευμένης εφαρμογής ασφαλών αιμοληψιών «SAFEBLOOD», η οποία αναπτύσσεται εσωτερικά στο νοσοκομείο από τη Διεύθυνση Πληροφορικής και Μηχανοργάνωσης.
3.Η προμήθεια και παραμετροποίηση υποδομών ασφάλειας συστημάτων και δεδομένων με βάση τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και εθνικές κανονιστικές ρυθμίσεις (GDPR).
4.Ο εκσυγχρονισμός και η αρχιτεκτονική αναβάθμιση των ενσύρματων εσωτερικών δικτύων (LAN) και η επέκταση του ασύρματου δικτύου (WLAN), με στόχο την καθολική κάλυψη του νοσοκομειακού συγκροτήματος, για τη λειτουργία των υφιστάμενων και των παραπάνω νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, μέσω του ασύρματου δικτύου σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου.
5.Η αναβάθμιση των κεντρικών υπολογιστικών υποδομών του Κέντρου Δεδομένων (Data Center).
6.Η προμήθεια φορητών τερματικών συσκευών πρόσβασης στις πρώτες δυο εφαρμογές για σημαντικό αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.