An unidentified farmer collects a bale of hay near southeastern Macedonian village of Stojakovo, on Monday, June 14, 2010. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Μέχρι τις 28/2 μπορούν να υποβληθούν στην ειδική εφαρμογή του Taxis αιτήματα από συζύγους που επιθυμούν να υποβάλουν φέτος ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Σημειωτέον εδώ ότι στις περιπτώσεις γεωργικών οικογενειακών επιχειρήσεων που ο ένας σύζυγος επιθυμεί το «φορολογικό διαζύγιο» η ενέργεια αυτή δεν επηρεάζει τη δήλωση ΟΣΔΕ ούτε το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Στη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης δεν προσκομίζουμε φορολογικές δηλώσεις όπως στην ανανέωση ή την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών. Στη δεύτερη όμως περίπτωση, το μητρώο είναι ατομικό και το κάθε μέλος της οικογενειακής γεωργικής επιχείρησης προσκομίζει το προσωπικό του εκκαθαριστικό.

Οι διαφορές

  1. Στις χωριστές δηλώσεις τα τεκμήρια διαβίωσης είναι 3.000 ευρώ ανά άτομο αντί για 5.000 ευρώ στην κοινή.
  2. Το εισόδημα των ανήλικων παιδιών προστίθεται στο εισόδημα του γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα και, αν είναι ίδια, σε αυτό του πατέρα.
  3. Στην κοινή δήλωση τα εισοδήματα του ενός συζύγου μπορούν να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος του άλλου με την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Στις χωριστές δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  4. Στις χωριστές οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων βαρύνουν κάθε σύζυγο ατομικά.
  5. Το περίσσευμα αποδείξεων από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όταν αυτό δεν επαρκεί για έναν από τους συζύγους, στην περίπτωση κοινής δήλωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το αφορολόγητό του. Στις χωριστές δηλώσεις δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Σε γενικές γραμμές, οι χωριστές δηλώσεις συμφέρουν όταν ένας σύζυγος έχει οφειλές (οπότε μπορεί να πάρει ευκολότερα ενημερότητα, καθώς στην κοινή θα πρέπει να μπει στη χρονοβόρα διαδικασία του διαχωρισμού οφειλών), καθώς και σε περιπτώσεις που ο ένας σύζυγος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου τη στιγμή που ο άλλος έχει οφειλές.
από ypaithros.gr