ΕπιστήμηΚόσμοςΠερίεργα

10.000 σκουλήκια καταβροχθίζουν μια πίτσα για έρευνα

Πρόκειται για σκουλήκια προνύμφες μυγών και το ιδιαίτερο αυτό γεύμα, οργανώθηκε από επιστήμονες που ήθελαν να μελετήσουν καλύτερα το πώς οι προνύμφες μυγών επιτίθενται στις τροφές τόσο γρήγορα, για να βρουν πιθανά οφέλη για την “βιώσιμη παραγωγή τροφίμων”.

Ορισμένες εταιρείες συλλέγουν ένα μέρος των 1,3 δισεκατομμυρίων τόνων από τα ετήσια παγκόσμια απόβλητα τροφίμων και το χρησιμοποιούν για να τρέφουν εκατομμύρια σκουλήκια. Μόλις τα σκουλήκια χορτάσουν από τα απόβλητα τροφίμων, οι εταιρείες αυτές τα μετατρέπουν σε ζωοτροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα σκουλήκια καταναλώνουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες τροφής, οι ερευνητές κατέγραψαν προνύμφες από μαύρες μύγες (του είδους Hermetia illucens) όσο αυτές γευμάτιζαν. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε λογισμικό για να μελετήσει τον τρόπο που κινούνταν οι προνύμφες και το συνέκρινε με γνωστά μοντέλα της κίνησης των υγρών.

Παρά το ότι μοιάζει να επικρατεί… χάος, στην πραγματικότητα οι προνύμφες κινούνται όπως το νερό που αντλείται σε ένα σιντριβάνι, αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Royal Society Interface.

Τα πεινασμένα σκουλήκια “επιτίθενται” στην πίτσα από το κάτω μέρος της μάζας των προνυμφών, ενώ τα “χορτασμένα” σκουλήκια “αποχωρούν” βγαίνοντας από το πάνω μέρος της μάζας των προνυμφών.

Πηγή: sciencemag.org

 

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close