Η συνταγματική αναθεώρηση είναι η ευκαιρία για μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις: Ρηξικέλευθες αλλαγές που θα χαράξουν μιαν άλλη πορεία για την Ελλάδα.
Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, διακύβευμα σήμερα είναι το καλό της χώρας. Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία, η χώρα  ζητά από τον καθένα από εμάς να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές καταβολές και να κοιτάξουμε το μέλλον.
Ο αείμνηστος συνταγματολόγος, Κωνσταντίνος Τσάτσος έλεγε πως η συνταγματική αναθεώρηση μας υποχρεώνει σε συναινέσεις. Οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις είναι απαραίτητες, γιατί Σύνταγμα σημαίνει Ευθύνη.
Η Ν.Δ. προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση 59 άρθρων  για να  συμβαδίζει το Σύνταγμα με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας: Οικονομία, Δικαιοσύνη, Περιβάλλον, Παιδεία. Όλες οι εκφάνσεις της ζωής του πολίτη, του κράτους πρέπει να ληφθούν υπόψιν.
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε προς αναθεώρηση ορισμένα άρθρα, 27 στον αριθμό, με βάση τις ιδεοληψίες που τον διακατέχουν. Αμφισβητούν ακόμα και τη διαδικασία, ισχυριζόμενοι ότι η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία δεσμεύει την επόμενη βουλή όχι μόνον για το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν αλλά και ως προς το περιεχόμενο τους. Υπονομεύουν την ίδια τη διαδικασία που εκκίνησαν.
Ωστόσο, αυτό που παραμένει σαφές και ξεκάθαρο είναι το εξής: Δεν πρέπει να χαθεί η χρυσή αυτή ευκαιρία. Επιβάλλεται να ενσκήψουμε πάνω από τα ζητήματα της δημοσιονομικής σταθερότητας, της Διαφάνειας, της Δικαιοσύνης, του Περιβάλλοντος, της Παιδείας.
Πρέπει να αναθεωρηθεί το Άρθρο 16, να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μίας ισχυρής και αξιόπιστης ανεξάρτητης αρχής. Για ποιους λόγους;
Γιατί θα αυξηθεί το ελληνικό ΑΕΠ πάνω από 1%, γιατί θα περιορίσουμε το brain drain καθηγητών και φοιτητών, γιατί θα καταστεί η χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι Έλληνες και τους θέλουμε εδώ, στον τόπο τους.
*Του Γιώργου Βαγιωνά –  Βουλευτής Χαλκιδικής-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ