Στιγμές συγκίνησης και περηφάνειας πλημμύρισαν τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Χαλκιιδκής Αλέξανδρος Υψηλάντης που πραγματοποιήθηκε στα Ν. Μουδανιά, παρουσία πλήθος κόσμου, μελών του Συλλόγου και όχι μόνο. Ο λόγος ήταν, ότι επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός Πόντος ακτιβιστής Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα από τα τέλη Γενάρη.

Ο Σύλλογος Αλέξανδρος Υψηλάντης δίνει καθημερινά το παρόν στο δήμο Ν. Προποντίδας, σε όλη τη Χαλκιιδκή αλλά και στο Πανελλήνιο, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του Μωυσής Μωυσιάδης. Ο ίδιος ευχήθηκε τα χρόνια πολλά σε όλους καθώς η εκδήλωση περιελάμβανε και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου.
Στη διάκρεια της γιορτής βραβεύτηκαν δύο κοπέλες που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Την εκδήλωση παρουσίασε η παρουσιάστρια της εκπομπής “Πολιτιστικό Ημερολόγιο” και ιδιοκτήτρια του πόρταλ XalkiidkiPolitiki, Σουζάνα Καζάνα, για την οποία η συγκίνηση ήταν διπλή καθώς κατά το ήμιση και η ίδια κατάγεται από τη Νέα Μπάφρα Σερρών, όπως και ο Γιαϊλαλί από την Πάφρα του δυτικού Πόντου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Τσούφης, επικεφαλής μειοψηφίας του δήμου Ν. Προποντίδας και υποψήφιος Δήμαρχος, ο δημ. σύμβουλος Μανόλης Μπέης αλλά και ο Γιώργος Πασσαλής, πρόεδρος της ΑΝΕΤΧΑ. Φυσικά παρευρέθηκε και ο Λεωνίδας Σαρβανίδης, μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τέως πρόεδρος για 9 χρόνια της ΣΠΟΣ, επίσης ο Καραβέλας Μιχάλης ο οποίος είναι γραμματέας στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, χοροδιδάσκαλος και μελετητής του ποντιακού χορού, καθώς και ο εφημέριος της Κρυοπηγής π. Αλέξανδρος.
Στον χαιρετισμό του ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του απέναντι στο φασισιστικό όπως είπε κράτος της Τουρκίας, μια χώρα που σύμφωνα με τον ίδιο παραμένει ίδια εδώ και 100 χρόνια χωρίς να έχει αλλάξει καθόλου.
[metaslider id=62288]

Η ιστορία ενός ανθρώπου, που έμαθε ότι ήταν….Έλληνας

Ο Ιμπραχίμ Γιαϊλαλί, όπως ήταν αρχικά το όνομά του, τραυματίστηκε το 1994 σε μια μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ και αιχμαλωτίστηκε. Έμεινε αιχμάλωτος στα χέρια των ανταρτών δύο χρόνια και τρεις μήνες. Από τον όγδοο μήνα της αιχμαλωσίας του άρχισε να μετατρέπεται σε αρνητή του πολέμου και ακτιβιστή της ειρήνης.
Μετά την απελευθέρωσή του από τους αντάρτες του ΡΚΚ πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει στις τουρκικές φυλακές επί 3,5 μήνες. Όσο ήταν αιχμάλωτος στα χέρια του ΡΚΚ, το τουρκικό κράτος πήγε στην οικογένειά του και είπε: «Μην μιλάτε πολύ γι’ αυτό το γεγονός, γιατί γνωρίζουμε ότι είστε Έλληνες»!
Πήγε στον πόλεμο για να υπερασπιστεί τον τουρκισμό και τραυματίστηκε. Αν πέθαινε, θα τον ανακήρυσσαν ιερομάρτυρα (σεχίτ). Μόλις έπεσε τραυματισμένος στα χέρια των ανταρτών, είπαν στην οικογένειά του ότι είναι Έλληνες και ότι δεν θα πρέπει να μιλούν δημοσίως για το γεγονός, για να μην διαπομπευθούν με τη δημοσιοποίηση της καταγωγής τους.
Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί ζητά πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, καθώς κινδυνεύει η ζωή του εάν επιστρέψει στην Τουρκία. Ο Πόντιος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε προσπαθήσει να έρθει στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο, ωστόσο για λόγους που δεν είναι γνωστοί του είχαν αρνηθεί τη βίζα. (πηγή:pontos-news.gr)