Τέλος εισόδου αποφάσισε να επιβάλλει στους επισκέπτες το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας. Στόχος είναι να καλυφθεί το κόστος για τη συντήρηση της πόλης, που αποτελεί δημοφιλές Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη Βενετία κάθε χρόνο. Εξ αυτών, τα 14 εκατομμύρια περνούν εκεί μόνο μία ημέρα. Ωστόσο η είσοδός τους δεν σημαίνει και οικονομική ωφέλεια για την πόλη, αφού πολλοί παίρνουν μαζί ακόμη και το φαγητό τους.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία το εισιτήριο εισόδου σε συνεδρίαση αργά χθες, λέγοντας ότι οι ημερήσιοι επισκέπτες θα πρέπει να καταβάλουν φέτος 3 ευρώ το άτομο για να μπουν στη Βενετία.
Το ποσό θα αυξηθεί στα 6-10 ευρώ από τις αρχές του 2020, ανάλογα με το εάν πρόκειται για υψηλή ή χαμηλή τουριστική περίοδο.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό σημείο καμπής στη διαχείριση των τουριστικών ροών στη Βενετία», δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο, που είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου.
Εξαίρεση για τους τουρίστες που διανυκτερεύουν στα τοπικά ξενοδοχεία
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος είσπραξης των χρημάτων, ο δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι οι εταιρείες που μεταφέρουν τους επισκέπτες στην πόλη θα προσθέσουν το ποσό αυτό στο κόστος του εισιτηρίου μετακίνησης. Εξαίρεση θα δίδεται στους τουρίστες που διανυκτερεύουν σε τοπικά ξενοδοχεία, τα οποία ήδη περιλαμβάνουν τέλη επισκεπτών στις τιμές τους, καθώς και στα παιδιά κάτω των έξι ετών.
Ο πληθυσμός της Βενετίας μειώθηκε με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες από τις σχεδόν 175.000 κατοίκους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις περίπου 50.000 σήμερα. Οι εναπομείναντες κάτοικοι παραπονιούνται ότι η πόλη τους κατακλύζεται από τουρίστες ενώ οι ίδιοι καλύπτουν το κόστος για την καθαριότητα και την ασφάλεια.
Ο κυβερνήτης του Βένετο χαιρετίζει την απόφαση
Ο επικεφαλής της βορειοανατολικής περιοχής του Βένετο, που περιλαμβάνει τη Βενετία, χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι αναβαθμίζει την πόλη σε ένα ανοικτό μουσείο.
«Η Βενετία χρειάζεται σεβασμό, όπως ισχύει με τα μουσεία, τα αθλητικά γήπεδα, τους κινηματογράφους, τα τρένα και τα αεροπλάνα, χρειάζεται να έχει προγραμματισμένες επισκέψεις… κάτι που είναι βιώσιμο και για τους τουρίστες και για την ίδια την πόλη», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Βένετο Λούκα Ζάια.