Ένα αερόπλοιο Steam Punk, το κορίτσι με το μπαλόνι, επιβλητικές γαμήλιες τούρτες, σε συνδυασμό με απαράμιλλες γαστρονομικές δημιουργίες, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις εντυπωσιακές συμμετοχές στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 28ης Detrop.
Ο πρόεδρος του Διαγωνισμού, Χρήστος Γκότσης τόνισε ότι ο διαγωνισμός έχει αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα μετά το 2013 και αποτελεί σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του κλάδου και μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προσφέροντας συγχρόνως μια εκπαιδευτική και δημιουργική πλατφόρμα σε αρχιμάγειρες από όλο τον κόσμο. 

Ο κ. Γκότσης, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η Κύπρος έχει διασφαλίσει με νέο νόμο το επάγγελμα του αρχιμάγειρα, δηλαδή είναι πλέον απαραίτητο αυτός που εργάζεται στην κουζίνα να έχει πτυχίο και να είναι μέλος της αρμόδιας ομοσπονδίας της Κύπρου. 


Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μαστροδημήτρης ανέφερε ότι ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης διοργανώνεται τα τελευταία 22 χρόνια, κάθε δύο χρόνια, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη HELEXPO -ΔΕΘ και την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων.


Ο κ. Μαστροδημήτρης, υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί το επάγγελμα του αρχιμάγειρα και στη χώρα μας όπως ισχύει σε άλλα ευρωοαϊκά κράτη και πρόσθεσε ότι μέσω αυτού του διαγωνισμού ο επαγγελματίας μπορεί να ανέβει επίπεδο ώστε να ανταπεξέλθει ακόμη καλύτερα στις προκλήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Στον φετινό διαγωνισμό έχουν δηλωθεί 540 συμμετοχές (αριθμός ρεκόρ) διακεκριμένων αρχιμαγείρων και σχολών μαγειρικής από 22 χώρες, που θα διαγωνιστούν σε 30 κατηγορίες και θα αξιολογηθούν από έξι Έλληνες και 17 διεθνείς κριτές.


Τη σημερινή μέρα, στην κατηγορία ανοιχτό έκθεμα ή γλυκό, τα βλέμματα στράφηκαν στο “Κορίτσι με το μπαλόνι”, ένα γλυπτό από σοκολάτα, από την Αναστασία Λέπεση, εμπνευσμένο από τον Βρετανό καλλιτέχνη Banksy. Επίσης, Ένα εντυπωσιακό γλυπτό, ένα αερόπλοιο Steam Punk, ήταν η σύνθεση του Αντώνη Βλάχου.
Σημαντική διάκριση πέτυχε ο μάγειρας Αλέξανδρος Καμπουράκης, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με τη δημιουργία του, στην κατηγορία ριζότο. Ο κ. Καμπουράκης, συμμετείχε πρώτη φορά στον διαγωνισμό και δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην Ελλάδα και να εργάζεται στη Χαλκιδική όπου ασχολείται με την ελληνική κουζίνα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες. Την ικανοποίηση του για την διάκριση του κ. Καμπουράκη εξέφρασε ο Σέρβος δάσκαλός του Miki Ninic, μέλος της  Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος που δήλωσε περήφανος για τον μαθητή του. 


Στην κατηγορία “γαμήλια τούρτα”, η τουρκική ομάδα αναμένεται να ξεχωρίσει το Σάββατο, καθώς φέρει στο ενεργητικό της πολλές διακρίσεις και χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η διακεκριμένη σεφ από την Κωνσταντινούπολη, Ντουιγκού Τουγτσού (Duygu Tugcu) δήλωσε ότι συμμετέχει στον διαγωνισμό για τρίτη φορά και θεωρεί ότι βοηθάει σημαντικά τους επαγγελματίες, ενώ σημείωσε ότι γνωρίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης και αγαπάει την ελληνική κουζίνα που έχει πολλές ομοιότητες με την τουρκική.
Ο συνάδερφός της από τη Σμύρνη, Εμραχ Κιοκσάλ Σεζγκίν (Emrah Koksal Sezgin) ανέφερε ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι πολύ σημαντικός για τους επαγγελματίες και θεωρεί ότι οι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ φιλόξενοι.
Σημαντική είναι και η παρουσία της Σερβίας στον διαγωνισμό, η σεφ Ντανιέλα Στογιάνοβιτς από το Βελιγράδι, ανέφερε ότι είναι η δέκατη φορά που συμμετέχει στον διαγωνισμό η σχολή της και φέτος έχουν έρθει νέοι μαθητές για να αποκτήσουν την εμπειρία που χρειάζεται σε διεθνές επίπεδο.


Ανάμεσα στους διεθνείς κριτές ξεχωρίζει ο Rohan Fernandopulle, πρόεδρος της “Bocuse d’ Or”, από τη Σρι Λάνκα και ο Roberto Beltramini από το Λουξεμβούργο. Στην ομάδα των Ελλήνων κριτών είναι – μεταξύ άλλων – η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο πάτερ Επιφάνιος. Τα πιο “σημαντικά” βραβεία, που θα απονεμηθούν στις 4 Μαρτίου, είναι: Τρόπαιο κορυφαίας σχολής, με βάση των αριθμό των μεταλλίων, Τρόπαιο κορυφαίου Αρχιμάγειρα της χρονιάς, Τρόπαιο κορυφαίας σχολής της χρονιάς, Τρόπαιο κορυφαίου μαθητή της χρονιάς, Τρόπαιο κορυφαίας ομάδας Grand Prix και Τρόπαιο κορυφαίου Ζαχαροπλάστη μαθητή της χρονιάς.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ