Αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των ελαιολάδων, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των περιπτώσεων νοθείας, ζητούν από το IOC οι Ιταλοί.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν στο Διεθνές Συμβούλιο, ως ο φορέας που καθορίζει τα πρότυπα οργανοληπτικής αξιολόγησης, να εξετάσει τον περιορισμό των βαθμών οξύτητας που εμπίπτουν στην κατηγορία των έξτρα παρθένων, από 0,8% σε 0,5%. Η ιδέα προήλθε από τον πρόεδρο της εταιρείας Unaprol, David Granieri, κατά τη διάρκεια εργαστηρίου που διοργανώθηκε στη γειτονική χώρα, από τις δύο κορυφαίες ιταλικές εταιρείες του κλάδου, Unaprol και Coldiretti.
«Το αίτημα θα μπορούσε να εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται από τη Διεθνή Συμφωνία», υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής του IOC, Abdellatif Ghedira, «καθώς τα πρότυπα του IOC αποτελούν εργαλεία που εξελίσσονται συνεχώς, καλύπτοντας τις απαιτήσεις της αγοράς και διασφαλίζοντας την προστασία των καταναλωτών», εξήγησε ο ίδιος. «Για να εξεταστεί μία τέτοια πρόταση, όμως, θα πρέπει να υποβληθεί επισήμως στο Συμβούλιο των Μελών, ώστε έπειτα η Εκτελεστική Γραμματεία να μελετήσει το ζήτημα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.
Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα ανατρέψει τα δεδομένα ως προς τη διείσδυση των δικών μας ελαιολάδων στις αγορές του εξωτερικού, καθώς, ως γνωστόν, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου στη συντριπτική της πλειονότητα ανήκει στην κατηγορία των έξτρα παρθένων, με εξαίρεση σοδειές όπως η φετινή, που καιρός και ασθένειες χτύπησαν μέρος της παραγωγής.
από ypaithros.gr