ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
Την Τετάρτη 6/3 στις 10:30π.μ. το Σ.Μ.Ε.Θ. θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Καλούμε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να παρευρεθούν και να δημοσιοποιήσουν τον αγώνα που διεξάγει το σωματείο μας ενάντια στην κατάπτυστη προσφυγή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) στο ΣτΕ ζητώντας την κατάργηση της διάταξης του υπουργείου παιδείας που ορίζει το πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών στις 21 ώρες εβδομαδιαίως.
Η ΟΕΦΕ με αυτή της την προσφυγή στοχεύει:
α) Στη μείωση του ωρομισθίου μας από 6,70 μικτά, στα 3,50 ευρώ μικτά, δηλαδή στο μισό!
β) Στην κατάργηση -με έναν έμμεσο και ύπουλο τρόπο- του πλήρους ωραρίου των 21 ωρών
εβδομαδιαίως και στη μετατροπή του σε 40ωρο.
γ) Στην κάθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλισή μας. Πράγμα που θα σημάνει και τη συνολική αλλαγή προς το χειρότερο του τρόπου ασφάλισής μας, μείωση των ενσήμων μας, τεράστιες δυσκολίες για να βγει κάποιος ταμείο ανεργίας κ.λπ. Αυτό φυσικά σχετίζεται και με το περσινό στραπάτσο κυβέρνησης και εργοδοτών, όταν η εγκύκλιος που άλλαζε τον τρόπο υπολογισμού των ενσήμων των εκπαιδευτικών αποσύρθηκε μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις του ΣΜΕΘ.
δ) Στην επίσημη θεσμοθέτηση καθεστώτος κάτεργου στα φροντιστήρια: Με καθηγητές στα όρια της εξαθλίωσης, μισθούς πείνας, απόλυτα αναλώσιμους και φοβισμένους, και φροντιστηριάρχες που θα παζαρεύουν για να μας δίνουν ψίχουλα.
Οι φροντιστηριάρχες είναι ένα κομμάτι εργοδοτών που έχει επωφεληθεί στο έπακρο από την εφαρμογή των μνημονίων και τις περικοπές στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σήμερα, ένας καθηγητής με πλήρες ωράριο (21 ώρες εργασίας τη βδομάδα) αμείβεται με τον βασικό μισθό και την ίδια στιγμή οι εργοδότες πρωτοστατούν στην καταπάτηση ακόμα και αυτής της ‘κουτσουρεμένης’ εργατικής νομοθεσίας με την αδήλωτη εργασία, την μη καταβολή δώρων και επιδομάτων και υπερωριών να είναι ο κανόνας στους χώρους δουλειάς. Ακόμα τα διάφορα «extra» (διαγωνίσματα, ενημερώσεις γονέων κ.λπ.) θεωρούνται υποχρέωση και όχι εργάσιμος χρόνος ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες εργαζόμαστε υπό την δαμόκλειο σπάθη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και πετιόμαστε στον ΟΑΕΔ κάθε καλοκαίρι χωρίς να έχουμε καμία εξασφάλιση για την εργασία μας την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ωστόσο φαίνεται ούτε αυτή η ζοφερή κατάσταση τους είναι αρκετή!
Το Σ.Μ.Ε.Θ. έχει ξεκινήσει έναν αγώνα διαρκείας και διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους στην Ο.Ε.Φ.Ε. και όσους την στηρίζουν ότι οι πόθοι τους για εργαζόμενους δούλους δεν θα πραγματοποιηθούν. Μόνο με τη δική μας οργάνωση, αντίσταση και μαχητική κινητοποίηση μπορούμε να αποκρούσουμε αυτήν τη σφοδρή επίθεση καθώς δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη και στη δικαιοσύνη, που με μια σειρά αποφάσεών της τελευταία (καθαρίστρια στο Βόλο, Κυριακάτικη αργία, μη καταβολή δεδουλευμένων), δείχνει ότι είναι βασικός πυλώνας της εφαρμογής του δόγματος «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη».
Σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης που θα κορυφωθεί με απεργιακή συγκέντρωση στις 19/3, μέρα εκδίκασης της προσφυγής. Καλούμε  όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις, να  διαδώσουν με κάθε τρόπο και σε κάθε φροντιστήριο το κάλεσμα αγώνα του Σωματείου.
Απαιτούμε – παλεύουμε για:
– Να απορριφθεί άμεσα η κατάπτυστη προσφυγή της ΟΕΦΕ.
– Κλαδική Σύμβαση στα φροντιστήρια, υποχρεωτική για όλους, με υποχρεωτικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ωρομίσθια.
– Καμιά ανοχή στη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Να πληρώνονται όλα τα δώρα και τα επιδόματα.
– Μετατροπή της σύμβασης εργασίας σε αορίστου χρόνου αυτόματα, μετά από δύο χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη.
Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
τηλ: 2310-265730, e-mail: somiekth@gmail.com ,
ιστοσελίδα: www.smeth.gr