Εφτά γυναίκες μιλούν στη Σουζάνα Καζάκα για την πορεία τους στα επαγγελματικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Εφτά γυναίκες στέλνουν το δικό τους μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.
Ιφιγένεια Κυριάκου – Η γυναίκα με τον άνδρα βαδίζουν μαζί
Πολύτεκνη μητέρα και κατάθεση ζωής. Αυτό λέει η ίδια όταν χαρακτηρίζει τον εαυτό της, σε σχέση με όλη την άλλη δράση της και ενασχόλησή της. “Όταν μπορείς να προσφέρεις χωρίς να είσαι μείον απέναντι στην οικογένειά σου, τότε το κάνεις”, τονίζει. Βέβαια όπως λέει, αν δεν σε βοηθάει η οικογένειά σου δεν μπορείς να προχωρήσεις. Έτσι έφτασε και η ίδια στην τοπική αυτοδιοίκηση. “Ήταν μια φυσική συνέχεια στη δράση μου στους συλλόγους και εφόσον τα παιδιά μου είχαν μεγαλώσει”, τονίζει για την αυτοδιοίκηση η κυρία Κυριάκου. Κάθε άνθρωπος όπως επισημαίνει, πρέπει να γίνει το όνειρό του και να μην χάνει τον στόχο του. “Αν παντρευτεί μια γυναίκα θα φτάσει αν θελήσει τουλάχιστον στο 80 τοις εκατό των στόχων της. Το ότι δουλεύει μια γυναίκα δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει παιδιά. Η Ελληνική οικογένεια έχει μια εξαιρετική συνοχή και είναι συγκροτημένη. Άρα βοηθιέται η εργαζόμενη γυναίκα όταν εργάζεται”, τόνισε. Στο θέμα του φεμινισμού σημείωσε ότι η γυναίκα δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τον άντρα.”Είναι ίσοι και μαζί βαδίζουν. Η γυναίκα ωστόσο κάνει μεγαλύτερους αγώνες για να καθιερωθεί, κι αυτό είναι η διαφορά με τον άνδρα. Όσο και να βοηθήσει ο άνδρας, από τη φύση της η γυναίκα είναι αυτή που κρατάει το σπίτι. Ο χρόνος της γυναίκας που κάνει καριέρα είναι πολύ περιορισμένος”, ανέφερε.

Μαρία Παπαδημητρίου – Δεν υπάρχει άνδρας και γυναίκα.Υπάρχουν άνθρωποι άξιοι και ανάξιοι
Σαφέστατα και υπάρχει χώρος για τη γυναίκα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, απαντά αποφασιστικά η Μαρία Παπαδημητρίου, δημοτική σύμβουλος Κασσάνδρας και δημοσιογράφος. “Η ποσόστωση που δεν υποτιμά τη γυναίκα, της δίνει χώρο αν έχει τη διάθεση της προσφοράς να ενεργοποιηθεί και να συμμετάσχει”, τονίζει η Μαρία Παπαδημητρίου.Όπως αποκαλύπτει μιλώντας για τον εαυτό της, ποτέ δεν περίμενε να την καλέσουν για να συμμετάσχει στην αυτοδιοίκηση, παρά η ίδια πλησίαζε τους υποψηφίους και ζητούσε να δώσει τη μάχη μαζί τους. “Δεν υπάρχει άνδρας και γυναίκα στο χώρο. Υπάρχουν άνθρωποι άξιοι και ανάξιοι, ικανοί και ανίκανοι. Αν η γυναίκα κερδίσει την εμπιστοσύνη του ατόμου που έχει απέναντι τότε κερδίζει και την αυτοδιοίκηση που υπηρετεί με όπλα την ίδια της τη φύση”, αναφέρει. Και αν πρέπει να συμμετέχουν, λέει σε όλες τις γυναίκες να τολμήσουν. “Όποια γυναίκα το θέλει, καλό είναι να πάρει την απόφαση χωρίς δισταγμό, και θα έχει διπλή ικανοποίηση όταν τα καταφέρει”, λέει η κ. Παπαδημητρίου προς όλες τις γυναίκες που σκέφτονται την εμπλοκή τους με τα κοινά.

Κατερίνα Γιουβαρλάκη – Όλα  επιτυγχάνονται με αυθεντικότητα και πίστη
Αντιδήμαρχος Σιθωνίας και μάλιστα στον τομέα της καθαριότητας. Αποκαλύπτει ότι δεν σκόπευε καν να ασχοληθεί με τα κοινά. Έτυχε να εμπλακεί σε μια συζήτηση με τον δήμαρχο Ιωάννη Τζίτζιο, έγινε κουβέντα, και…έτυχε και πέτυχε…όπως λέει η ίδια. Στα θέματα που υπάρχει λύση προσπαθεί να συνεισφέρει ακόμη και προσωπικά, ανεξάρτητα από το θέμα. “Δεν έχω μετανιώσει στιγμή για την απόφασή μου να ασχοληθώ”, λέει κατηγορηματικά. Για τη μαγική συνταγή της επιτυχημένης οικογενειακής ζωής και επαγγελματικής καριέρας, απαντά πως ποτέ δεν έχασε την πίστη της στον εαυτό της παρά τα όσα πέρασε. “Όταν θέλουμε κάτι πολύ, τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Χρειάζεται δουλειά, να είσαι αυθεντικός και να έχεις προσωπική πίστη”, καταλήγει.

 
 
Ελευθερία Νικήτογλου – Είναι προσωπικό θέμα για τον καθένα αν θα τα πετύχει όλα
Πετυχημένη επιχειρηματίας και ευτυχής στον έγγαμο βίο της. Η κ. Νικήτογλου λέει μόνο αλήθειες και πιστεύει ότι οι ρόλοι της γυναίκας έχουν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δίνει πολλά πράγματα από τον εαυτό της, κάτι που έχει  και τη μαγεία του, όπως παραδέχεται. Η καθημερινότητα λόγω του επαγγέλματος είναι δύσκολη σύμφωνα με την ίδια. “Προσπαθείς να αντεπεξέλθεις και είναι προσωπικό θέμα για τον καθένα αν θα τα πετύχει όλα”, τονίζει. Οι άνδρες όπως υποστηρίζει προσπαθούν να βοηθήσουν αν και δεν είναι ακόμη στην κουλτούρα τους. Όλα έχουν να κάνουν με τις προσωπικές αποφάσεις του καθένα, λέει και εξομολογείται ότι συχνά νιώθει τύψεις απέναντι στην οικογένειά της.

 
Μαρία Νικήτογλου – Οι προκλήσεις σε κάνουν πιο δυνατή
Η Μαρία Νικήτογλου από την άλλη, ελεύθερη και νέα έχει περισσότερο χρόνο για την επαγγελματική της δραστηριότητα και κατ’ επέκταση μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Αν είχε επιλογή να εργάζεται και να κάνει οικογένεια, θα το προσπαθούσε όπως λέει, ανάλογα όμως με το επάγγελμα που θα ακολουθούσε. Απαντώντας για τον ανταγωνισμό με τους άνδρες, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή που όμως ξεπεράστηκαν με πολύ πείσμα και δουλειά. “Συμβουλή. Η γυναίκα να κάνει από επιλογή τη δουλειά της, και μέσα από τις προκλήσεις γίνεται πιο δυνατή καθημερινά”.

 
Κατερίνα Αβέρη –  Ο ρόλος της γυναίκας είναι πολυσύνθετος
Μητέρα με 4 παιδιά και εκπαιδευτικός θεωρεί ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά όλα είναι εφικτά όταν η σχέση είναι καλή στο ζευγάρι. Και στον χώρο της εκπαίδευσης ο ρόλος της γυναίκας είναι ισότιμος με του άνδρα. “Εγώ μάλιστα θεωρώ δικά μου όλα τα παιδιά που έχω στο σχολείο και τα βλέπω ως ξεχωριστή μονάδα”, τονίζει. Σύμφωνα με την κ. Αβέρη ο ρόλος της γυναίκας είναι πολυσύνθετος και επιζητά ισορροπία. “Στην πορεία ένα ζευγάρι μοιράζεται τις ευθύνες λόγω των συνθηκών”, επισημαίνει. Για τις γυναίκες που σήμερα διστάζουν απέναντι στο θέμα της τεκνοποίησης, η κ. Αβέρη προτείνει να προσπαθήσουν και να είναι δυνατές.  “Πιστεύω ότι η γυναίκα είναι πολύ δυνατή και τα καταφέρνει όλα. Να προσπαθούν τα ζευγάρια από κοινού και ας μην ξεχνάμε το δημογραφικό”, είναι το μήνυμα που στέλνει.

 
Στεφανία Σβάρνα – Η οικογένεια βασίζεται στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον
Είναι νέα, όμορφη, ιδιωτική υπάλληλος και σύζυγος του Αργύρη Τσακνή, αντιδημάρχου Αριστοτέλη.’Ολα τα παραπάνω συνδυάζονται αρμονικά ακόμη και τώρα που ο σύζυγος είναι υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη και μεγαλώνουν οι ανάγκες δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Η ίδια επισημαίνει ότι η γυναίκα έχει κερδίσει πολλά με την ανεξαρτησία της, την έξοδό της στην αγορά εργασίας. “Μου είναι απαραίτητο να εργάζομαι και με ενδιαφέρει πολύ η προσωπική μου πορεία και η επαγγελματική μου. Δυστυχώς χάνουμε στιγμές από το σπίτι και τα παιδιά, αλλά δίνουμε και ένα καλό παράδειγμα, ότι η μητέρα έχει τον δικό της ρόλο και με προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα”, τονίζει. Όπως λέει μέχρι τώρα καταφέρνει να προσέχει τον εαυτό της και την οικογένειά της χωρίς να παραμελεί τη δουλειά της και να διατηρεί τις επαφές της με τα οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα που την ενδιαφέρουν. Το πιο σημαντικό σύμφωνα με την κ. Σβάρνα είναι το γεγονός ότι η οικογένεια αλληλοστηρίζεται και ο καθένας στηρίζει τον άλλον σε αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού και έπειτα από συζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για την υποψηφιότητα του Α. Τσακνή για τον δήμο σήμερα, κάτι που συνέβαινε και στο παρελθόν/ “Κάναμε πάντα ένα βήμα πίσω για να κάνει ένα βήμα μπροστά στον επαγγελματικό τομέα ο Αργύρης”, περιγράφει με περηφάνεια η κ. Σβάρνα. Βρίσκει επίσης πολή ευχάριστη και ρεαλιστική την ιδέα να ζήσει στην Ιερισσό αν ο σύζυγός της εκλεγεί δήμαρχος Αριστοτέλη, και παρότι η ιδια έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη.