Μάλιστα σχετικά με το άρθρο 32 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας  ο κ. Βενιζέλος ανάφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα του Συντάγματος.
«Το πέσιμο του ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα του Συντάγματος είναι  το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της αναθεωρητικής διαδικασίας.
Θα είναι ισχυρή και κυρίαρχη  η δεύτερη αναθεωρητική Βουλή και δεν μπορεί η απλή πλειοψηφία της πρώτης Βουλής να δεσμεύσει ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης την αυξημένη πλειοψηφία της δεύτερης Βουλής που έχει νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό.
Από τη  δέσμη των διατάξεων του Προέδρου της Δημοκρατίας που τέθηκαν σε συζήτηση με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τελικά οδεύει μόνο το  άρθρο 32, ενώ απορρίφθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 30 για την εκλογή προέδρου από το λαό. Άρα δεν υπάρχει καμιά αντιδικία ως προς την κατεύθυνση. Η εκλογή θα γίνεται από τη Βουλή. Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να προβλέπεται η διάλυση της βουλής σε περίπτωση που δεν φτάνει ούτε η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Πέσατε θύματα αυτής της αμυντικής λειτουργίας του Συντάγματος που προστατεύει τον χαρακτήρα του και το χαρακτήρα του αρχηγού του κράτους».
Για τις υπόλοιπες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Βενιζέλος ανέφερε ότι είχα χαρακτήρα μικρόψυχο λαϊκίστικο και υστερόβουλο.
«Οι προτάσεις του  ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η στάση του στην συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων είχε χαρακτηριστικά μικρόψυχο και στάση αμυντική.
Σε άλλα σημεία ήταν υστερόβουλη όπως η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα.
Άλλα σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αλλιώτικα  του  πολιτεύματος. Υπήρξαν και προτάσεις εντελώς ανεύθυνες σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που την  καθιστούν  προπύργιο του διεθνούς συνταγματικού λαϊκισμού.
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό μακάρι να ήταν συνταγματικό. Το πρόβλημα της χώρας είναι κοινωνικό οικονομικό δημοσιονομικό πολιτικό και θεσμικό.
Είναι πρόβλημα ποιότητας της νομοθεσίας, διοίκησης, αυτοδιοίκησης, πολιτικού συστήματος, δικαιοσύνης, οικονομικής διακυβέρνησης.»
Αναφερόμενος στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πολλές από αυτές είχαν πληθωριστικές τάσεις ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμες και σημαντικές τις προτάσεις για την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και του τρόπου επιλογής της  ηγεσίας της δικαιοσύνης.
«Προβλήματα έχουν και οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας αφού ως προς την μεγάλη τους πλειονότητα είχαν πληθωριστικοί τάσεις. Ήταν όμως  κρίσιμες οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο 16 και την επιλογή της ηγεσίας της έκτης δικαιοσύνης και είναι κρίμα πως αυτές δεν εισάγονται στην επόμενη Βουλή».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο άρθρο 3  για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους προβλέποντας πως αυτό δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί ακόμη κι αν περάσει στην επόμενη Βουλή
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρηθεί το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Άνθρακες ο θησαυρός, δεν υπάρχει πια  και η   ανταλλαγή που  θα κάνατε για την περίφημη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο για την εκκλησιαστική περιουσία».

Πηγή: iefimerida.gr