“Λίγα μαθήματα, πολλές ώρες και αναβαθμισμένο απολυτήριο” είναι η φιλοσοφία των αλλαγών στο λύκειο, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας.
Ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η ανυπαρξία της τρίτης λυκείου η οποία -όπως είπε-σήμερα δεν υφίσταται ουσιαστικά.
Όπως εξήγησε, τα θέματα στις εξετάσεις του απολυτηρίου θα καθορίζονται από καθηγητές του σχολείου, τα γραπτά θα διορθώνονται με κλειστά ονόματα από εκπαιδευτικούς διαφορετικού σχολείου και οι επιτηρήσεις θα γίνονται από άλλους.
Συμπλήρωσε ότι στις πανελλήνιες δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, παρά μόνο για όσους θέλουν να μπουν σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, όπου η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη. Ο αριθμός αυτών των θέσεων θα ανακοινώνεται κάθε χρόνο.

Ο Υπουργός Παιδείας απέρριψε τις κατηγορίες ότι με το νέο σύστημα δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων του απολυτηρίου καθώς τα θέματα δεν θα είναι ίδια σε όλα τα σχολέια. “Έως σήμερα οι καθηγητές είναι αυτοί που αποφασίζουν τα θέματα των εξετάσεων στα σχολικά μαθήματα ” δήλωσε.
Υπερασπίστηκε επίσης την ίδρυση και νέας σχολής Νομικής στην Πάτρα, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές της χώρας δεν θα αυξηθεί αλλά θα παραμείνει ίδιος.
Ανακοίνωσε ότι σταδιακά στα σχολεία θα αλλάξει η ύλη της ιστορίας και θα συζητούνται θέματα ταμπού όπως ο εμφύλιος και το Πολυτεχνείο.
Για τα περί μακεδονικής γλώσσας, παρέπεμψε στους ειδικούς, λέγοντας ότι αυτά είναι θέματα των επιστημόνων. Σημείωσε ότι αναμένεται το πόρισμα ούτως ώστε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η διαβούλευση για το αν το κουδούνι στα σχολεία θα χτυπάει μία ώρα αργότερα, στις 9. Άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στις αλλαγές του Λυκείου, καταλογίζοντας όρους εντυπωσιασμού.
Πηγή: news247.gr