Κόσμος

Το βραβείο Abel των Μαθηματικών δόθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα

Το βραβείο Abel των Μαθηματικών δόθηκε για πρώτη φορά χθες σε μια γυναίκα, στην Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ, ειδική στις μερικές διαφορικές εξισώσεις, ανακοίνωσε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.

Η Κάρεν Ούλινμπεκ λαμβάνει το βραβείο Abel 2019 για το θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο”, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Αμπελ, ο Χανς Μούντε-Καας.

“Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η 76χρονη Κάρεν Ούλινμπεκ από το Κλίβελαντ έχει διακριθεί στην πανεπιστημιακή έρευνα ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Institute for Advanced Study (IAS) στις ΗΠΑ.

Η Ούλινμπεκ “επεξεργάστηκε εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης “που πλέον ανήκουν στην εργαλειοθήκη κάθε γεωμέτρη και αναλύστα”, υπογράμμισε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.

Είναι επίσης μια προσωπικότητα που πρωτοστατεί επίσης για την ισότητα των φύλων στις επιστήμες και στα μαθηματικά.

Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο Abel, που θεσπίστηκε το 2003 από τη νορβηγική κυβέρνηση με στόχο να αντισταθμίσει την απουσία του βραβείου Νόμπελ Μαθηματικών. Φέρει το όνομά του νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χέντρικ ‘Αμπελ (1802-1829).

 

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close