Οδοντιατρική φροντίδα μέσω voucher από ιδιώτες γιατρούς θα έχουν από τον επόμενο μήνα τα παιδιά σχολικής ηλικίας, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.
Εξήγησε ότι το πρόγραμμα της οδοντιατρικής φροντίδας θα αφορά το ηλικιακό εύρος 6 έως 12 ετών, χωρίς αποκλεισμούς και υπολογίζεται ότι απευθύνεται σε 900.000 παιδιά. «Μιλάμε για τα παιδιά που έχουν ασφαλιστική ή και δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα»,είπε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα γίνει μέσω του ΕΟΠΥΥ και έχει εξασφαλισθεί ποσό 40 εκατ. ευρώ ετησίως για την υλοποίηση του προγράμματος.
Ο κ. Βαρδαρός εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις ηλικιακές ομάδες 6 έως 7 ετών που θα μπουν σε μία διαδικασία αρχικής συμβουλευτικής, 8 έως 10 ετών που είναι η μέση κατηγορία η λιγότερο επιβαρυμένη αν έχουν γίνει σωστά τα πράγματα στις προηγούμενες ηλικίες και η ηλικία των μεγαλύτερων παιδιών 11 έως 12 ετών , όπου προβλέπεται και η δυνατότητα σφραγισμάτων.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας τόνισε ότι το κόστος κάθε voucher καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΠΥ, δεν επιβαρύνεται η οικογένεια και βέβαια η αποζημίωση αποδίδεται στον οδοντίατρο απευθείας από τον ΕΟΠΠΥ.
Ο κ. Βαρδαρός είπε ότι η δαπάνη της οδοντιατρικής φροντίδας ήταν αμιγώς ιδιωτική. «Το κομμάτι της πρόληψης και ειδικά της φροντίδας στη σχολική ηλικία ήταν μέχρι σήμερα μόνο πρωτοβουλιακό, της οικογένειας» και λόγω οικονομικών προβλημάτων η επίσκεψη στον οδοντίατρο γινόταν μόνο για σοβαρό λόγο.
Σημείωσε ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συμφωνεί με το μέτρο, τονίζοντας ότι «η πλειοψηφία των οδοντιάτρων νομίζω το περιμένει πολύ καιρό αυτό και είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΠΠΥ ανοίγει τη δυνατότητα συνεργασίας με τους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ