Σε αγορές ή μισθώσεις συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στη Χαλκιδική αλλά και στη Θάσο και την Καβάλα προβαίνουν βαλκάνιοι επενδυτές, κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία.
Στη Χαλκιδική, και συγκεκριμένα στη Σιθωνία δρομολογείται επένδυση άνω των 30 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων από την βουλγαρο-κυπριακών συμφερόντων εταιρεία “Λήκυθος Α.Ε.”, στη θέση του υφιστάμενου “Hotel Likithos Village” τριών αστέρων και σε όμορη έκταση στον Νέο Μαρμαρά. Το συγκρότημα προβλέπεται να περιλαμβάνει κεντρικό ξενοδοχείο και κατοικίες-βίλες, κέντρο spa, πισίνες κ.α. Η εν λόγω επένδυση έχει λάβει το “πράσινο φως” από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και επίκειται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, με στόχο τη λειτουργία του συγκροτήματος το καλοκαίρι του 2022. Το project διαχειρίζεται η εταιρεία ανάπτυξης μεγάλων τουριστικών επενδύσεων Zoniro Α.Ε. (σ.σ. σήμερα και μέχρι και το 2020 το Likithos Village λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Γρηγόριος Θεοχάρης & Σία Ε.Ε.).
Σε αντίθεση με τους επενδυτές από τη Ρωσία που ως γνωστόν έχουν ήδη τοποθετηθεί δυναμικά στην ξενοδοχειακή αγορά της Χαλκιδικής με μεγάλες επενδύσεις, ή έχουν σε εξέλιξη πρόσθετες ανάλογες επενδύσεις (Όμιλος Μουζενίδη, Όμιλος Σαββίδη, Crοnwell Hotels & Resorts κ.α.), οι Βούλγαροι τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στη Θάσο και στα παράλια της Καβάλας επιδίδονται κυρίως στην αγορά για εμπορική εκμετάλλευση συγκροτημάτων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων όπως επισημαίνουν ο πρόεδρος των μεσιτών της Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενόδων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης,
Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον κ. Στιβαχτάρη, καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση κυρίως από Βούλγαρους, αλλά και από Σέρβους και Αλβανούς είτε για αγορά συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων προς εκμετάλλευση, είτε για αγορά γης για την κατασκευή τέτοιων συγκροτημάτων, με ενδιαφέρον κυρίως για το πρώτο πόδι, αλλά και εντεινόμενο ενδιαφέρον για το τρίτο πόδι, δηλαδή τις προ Αγίου ‘Oρους περιοχές.
Πηγή: makthes.gr