Mετά τους Καναδούς, και οι Αμερικανοί καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τον πρώτο γενετικά τροποποιημένο σολομό. Μέσα στην εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ήρε την απαγόρευση εισαγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο ψάρι διατίθεται ως τρόφιμο στη λιανική αγορά της χώρας.
Ο σολομός, με την εμπορική ονομασία «AquAdvantage», έχει πίσω του μακρά ιστορία. Το προϊόν βρισκόταν ήδη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1990, χρειάστηκε όμως να περάσουν περίπου 25 έτη, ώσπου να κάμψει τις αντιδράσεις και να αδειοδοτηθεί, κυκλοφορώντας κανονικά στην αγορά του Καναδά το 2017. Υπεύθυνη για την παραγωγή του προϊόντος είναι η εταιρεία AquaBounty Technologies, με έδρα τη Μασαχουσέτη και εγκαταστάσεις στον Καναδά και στον Παναμά. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρότζεκτ, η ιδιόκτητη φυλή ψαριών της εταιρείας βιοτεχνολογίας τροποποιείται, ώστε να περιέχει γονίδια που τους επιτρέπουν να αναπτύσσονται δύο φορές πιο γρήγορα, καταναλώνοντας μάλιστα λιγότερη τροφή από έναν κανονικό σολομό Ατλαντικού. Με την απόφαση της FDA, η εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει το πράσινο φως για να ξεκινήσει την ανάπτυξη αβγών μεταλλαγμένου σολομού AquAdvantage και στις ΗΠΑ.
Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Καναδά, το μεταλλαγμένο προϊόν χρειάστηκε να υπερκεράσει σημαντικά εμπόδια, προκειμένου να βρίσκεται σήμερα ένα βήμα από την κυκλοφορία του στο αμερικανικό εμπόριο. Ήδη, από το 2015, η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής της Αλάσκας, Λίζα Μαρκόφσκι, είχε επιχειρήσει επανειλημμένα να μπλοκάρει την πρόσβασή του στην αγορά. Οι προσπάθειές της οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό από την εκτεταμένη ανησυχία για τις ζημιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ψάρια στους ψαράδες άγριου σολομού στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και ιδιαίτερα στην Αλάσκα, όπου ο σολομός είναι ένας κλάδος δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τελικά, η Μαρκόφσκι κατάφερε απλώς να καθυστερήσει το αναπόφευκτο. Σε δήλωσή της, η γερουσιαστής αναφέρει ότι συνεχίζει να διατηρεί τις σοβαρές αμφιβολίες της για τη διαδικασία της γενετικής τροποποίησης για την παραγωγή ενός εμπορεύσιμου ψαριού, προσθέτοντας ότι οι επισημάνσεις των τροφίμων δεν επαρκούν για να δώσουν σαφείς πληροφορίες στους καταναλωτές. Πράγματι, όταν πέρσι διακινήθηκαν τόνοι –μη επισημασμένου– μεταλλαγμένου σολομού AquAdvantage στην καναδική αγορά τροφίμων, οι καταναλωτές δεν είχαν κανέναν τρόπο να γνωρίζουν ακριβώς το πού κατέληξε το προϊόν. Όπως τονίζουν πολλοί επικριτές, δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί εάν τα ψάρια που πωλούνται από την AquaBounty αγοράστηκαν από Καναδούς λιανοπωλητές, εστιατόρια ή επιχειρήσεις τροφίμων. Ακόμη πιο απογοητευτικό για αυτούς είναι το γεγονός ότι η καναδική κυβέρνηση δεν απαιτεί την επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ως τέτοιων, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποφυγή τους.
Πηγή: ypaithros.gr