Έρχονται κατάκοποι από την Αφρική και αναζητούν έναν φιλόξενο τόπο όπου θα μπορέσουν να κάνουν τις φωλιές και να γεννήσουν τα μικρά τους. Προάγγελοι της άνοιξης, οι πελαργοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και στήνουν  τις μεγαλοπρεπείς φωλιές τους πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ, σε διάφορους οικισμούς. Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι… ενοχλούνται από την παρουσία τους και σπεύδουν στον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης για να ζητήσουν την άμεση μετακίνηση της φωλιάς.

“Ο πελαργός δεν φοβάται τον άνθρωπο και φωλιάζει σε ψηλά σημεία μέσα σε οικισμούς, όπως καμπαναριά, δέντρα ή κολώνες της ΔΕΗ που γειτνιάζουν με υγροτόπους όπου μπορούν να τραφούν με φίδια, βατράχια, έντομα και μικρά ποντίκια. Έρχεται πάντα πρώτο το αρσενικό, φτιάχνει, καθαρίζει και τακτοποιεί την φωλιά και ακολουθεί το θηλυκό” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιολόγος Εύα Κατράνα από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, όπως μετονομάστηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.


Σύμφωνα με την κ.Κατράνα, επειδή οι κολώνες της ΔΕΗ βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές και ακόμη και σε αυλές, κάποιες φορές οι κάτοικοι ενοχλούνται και ζητούν την μεταφορά τους.


“Φέτος, αυτό ζητήθηκε σε μία περίπτωση, καθώς στην αυλή έπαιζαν μικρά παιδιά και από τις φωλιές πέφτουν, εκτός από περιττώματα και οι… τροφές, φίδια δηλαδή και ποντίκια. Ομως το σχετικό αίτημα μεταφοράς έγινε αφού κατοικήθηκε η φωλιά και απαγορεύεται πλέον να μετακινηθεί. Οι αιτήσεις για μετακίνηση πρέπει να γίνονται από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο, ακολουθεί αυτοψία από μέλος του Φορέα, προκειμένου να προταθεί άλλος χώρος, όχι μακρύτερα από 70 μέτρα και η μετακίνηση γίνεται στη συνέχεια με τη συνδρομή γερανού της ΔΕΗ” διευκρινίζει η κ.Κατράνα προσθέτοντας ότι έχουν μετακινηθεί φωλιές που βρίσκονταν σε κολώνες της ΔΕΗ, δίπλα στην είσοδο σούπερ- μάρκετ και σε στάση λεωφορείου.


Σύμφωνα πάντως με καταγραφή του Φορέα το 2017 που αφορά σε ενεργές φωλιές πελαργών, σε 45 οικισμούς των νομών Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, βρέθηκαν 120 φωλιές με 300 νεοσσούς. “Πρωτεία” φιλοξενίας κατείχε το Αιγίνιο Πιερίας με 40 ενεργές φωλιές πελαργών που είχαν κατά μέσο όρο τρεις νεοσσούς!   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ