Εβδομάδα εθελοντικής κατασκευής και συντήρησης ποδηλατικών μονοπατιών “Thessaloniki Trail Building Week 2019” διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 30 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2019, διάστημα κατά το οποίο ποδηλάτες από όλη την Ευρώπη θα έρθουν στην περιοχή για να παράσχουν εθελοντική εργασία συντήρησης ποδηλατικών μονοπατιών.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και την προβολή της ως ποδηλατικού προορισμού. Παράλληλα, μέσω της επίσκεψης εθελοντών ποδηλατών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η Εβδομάδα εθελοντικής κατασκευής και συντήρησης ποδηλατικών μονοπατιών “Thessaloniki Trail Building Week 2019” θα δώσει μοναδικές δυνατότητες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή της περιοχής ως προορισμού στο ευρύτερο ποδηλατικό κοινό της ευρωπαϊκής αγοράς.
Η δράση “Trail Building Week” έχει θεσπιστεί εδώ και τρία χρόνια και αποτελεί πρωτοβουλία του διεθνούς μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Aegean Trails, που υποστηρίζει την ιδέα της κατασκευής, συντήρησης και σήμανσης δικτύων ποδηλατικών μονοπατιών στην Ελλάδα. Στόχος του οργανισμού Aegean Trails είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα. Έπειτα από δύο επιτυχημένες αντίστοιχες διοργανώσεις στα Δωδεκάνησα το 2017 και το 2018, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεσσαλονίκη ανέλαβαν τη διοργάνωση της Εβδομάδας εθελοντικής κατασκευής και συντήρησης ποδηλατικών μονοπατιών “Trail Building Week 2019”. Η επίσκεψη εθελοντών από ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιούνται στην ορεινή ποδηλασία, οι οποίοι θα πλαισιωθούν από την τοπική ποδηλατική κοινότητα, αναμένεται να ενδυναμώσει την τοπική συνείδηση για τις ποδηλατικές υποδομές και υπηρεσίες, προβάλλοντας την περιοχή ως προορισμό στο ποδηλατικό κοινό της ευρωπαϊκής αγοράς.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει όλα τα έξοδα διαμονής, μετακινήσεων και σίτισης των επισκεπτών, οι οποίοι θα συνδράμουν με την εθελοντική τους εργασία στη συντήρηση των ποδηλατικών μονοπατιών του Σέιχ Σου. Οι συμμετοχές των 20 εθελοντών από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από τη Γερμανία, έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και η δράση προβάλλεται ήδη συστηματικά από γερμανικά δημοσιογραφικά μέσα, που θα καλύψουν τη διοργάνωση καθ’ όλη τη διάρκειά της με δημοσιογραφική ομάδα από τη Γερμανία.
Τους ξένους επισκέπτες και τα μέλη της ποδηλατικής τοπικής κοινότητας, που θα συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Κατασκευής Ποδηλατικών Μονοπατιών 2019» θα υποδεχθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στις 10 το πρωί.
«Στόχος της δράσης αυτής είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η προβολή και η προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ποδηλατικός τουρισμός αποτελεί παγκοσμίως μία τάση με τεράστια δυναμική και οι προορισμοί ορεινής ποδηλασίας απολαμβάνουν ιδιαίτερης προτίμησης από το κοινό που ταξιδεύει για ποδηλατικό τουρισμό. Τα ποδηλατικά μονοπάτια είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη τέτοιων προορισμών και η αγορά, κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, είναι ώριμη και τους αναζητά.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο ποδηλατικός τουρισμός, διοργανώνει τη δράση “Trail Building Week 2019” στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα με άλλες παρόμοιες δράσεις, όπως η συμμετοχή στην ειδική έκθεση ποδηλατικού τουρισμού στην Ουτρέχτη και η φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από την Ολλανδία, επιχειρεί την ανάδειξη θεματικών τουριστικών προϊόντων που θα συνδράμουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.