Για πρώτη φορά αρχίζει μια μελέτη σε βάθος για το αποτύπωμα του δρόμου του Μεταξιού (Silk road) προκειμένου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, σύμφωνα με όσα είπε η κ. Στέλλα Κωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η κ. Κωστοπούλου, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα “ Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και πολιτιστική κληρονομιά του Δρόμου του Μεταξιού” που διεξάγεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το πρόγραμμα SILC – Silk Road Local Culture και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον το ΑΠΘ μπαίνει μπροστά ως επικεφαλής του έργου, που σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, της Αρμενία, τη Ρουμανία και τη Γεωργία θα δημιουργήσει ένα διακρατικό τουριστικό πακέτο.

Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του διακρατικού Έργου Black Sea Basin 2014-2020 “SILC- Silk Road Local Culture” με επικεφαλής εταίρο το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού του ΑΠΘ.


Συμμετέχουν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και των οργανισμών και πανεπιστημίων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας που συμμετέχουν στο Έργο SILC (Γεωργία, Αρμενία, Βουλγαρία, Ρουμανία), οι οποίοι παρουσιάζουν τις δυνατότητες Βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον κλάδο του τουρισμού από την ανάδειξη και αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δρόμου του Μεταξιού, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.


Σύμφωνα με την κ. Κωστοπούλου, εκτός από τη συγκεκριμένη μελέτη, το συνολικό έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου, μιας βάσης δεδομένων, που θα είναι χρήσιμη για όλους: τουριστικούς πράκτορες, ακαδημαϊκούς κτλ. Επίσης, δρομολογείται η συγκρότηση ενός επιχειρηματικού δικτύου, στο οποίο εντάσσονται δράσεις επιμόρφωσης των επαγγελματιών του τουρισμού και σχετικές πιστοποιήσεις. 


“H 8η Διεθνής Συνάντηση για το Δρόμο του Μεταξιού η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο εδώ στην Θεσσαλονίκη με εκπροσώπηση από δεκάδες χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο “One Road, One Belt”, έχει θέσει ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών μας για την αειφόρα τουριστική ανάπτυξη στο «Δρόμο του Μεταξιού” αλλά έχει θέσει επίσης, ψηλά  τον πήχη και για εμάς, για τη Θεσσαλονίκη, τη φιλοξενία, τον τουρισμό, την προβολή της πόλης και τα προσδοκώμενα οφέλη”, είπε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Όπως ανέφερε, “στο Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το Δρόμο του Μεταξιού, η Θεσσαλονίκη έχει ισχυρά πλεονεκτήματα με το μέρος της. Έχει ξεκινήσει να τυλίγει αυτό το μεταξωτό άθραυστο νήμα που έρχεται από την Κίνα για να δημιουργήσει ένα κουκούλι τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης το οποίο θα περιβάλλει, μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών που διασχίζει ,νέες ευκαιρίες συνεργασίας, νέα σχέδια, νέες ιδέες, καινοτόμα τουριστικά προϊόντα αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες ενδυνάμωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των κοινωνιών”.

“Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο όλων των προσπαθειών που γίνονται και πλέον εντατικοποιούνται, προκειμένου να δημιουργήσουμε το τουριστικό προϊόν του δρόμου του Μεταξιού”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Ήδη έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα ως αποτέλεσμα και συνέχεια του Παγκόσμιου συνεδρίου για το δρόμο του Μεταξιού που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, αξιοποιούμε κοινοτικούς πόρους και προγράμματα και συνεργαζόμαστε με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τους φορείς αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού προκειμένου σύντομα να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο αφήγημα για το δρόμο του Μεταξιού, το οποίο θα αποτυπώνεται και στην πράξη”, πρόσθεσε. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ