Το “θέατρο του καταπιεσμένου”, η αφήγηση παραμυθιού και η δημιουργική έκφραση, αλλά και η συμβολή των σκύλων – βοηθών στην οικογένεια ατόμων με άνοια, θα αποτελέσουν θεματικές βιωματικών εργαστηρίων και των διαγενεακών παρεμβάσεων σε ημερίδα με θέμα: “Συμβαδίζοντας με την άνοια”, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα διοργανώνεται από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών  Νοσημάτων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με στόχο από τη μια την ενημέρωση για την άνοια και την επικέντρωση στη φροντίδα των περιθαλπόντων, αλλά και την εκπαίδευση σε τρόπους αλληλεπίδρασης όλων των μελών της οικογένειας. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθείενημερωτική ομιλία για περιθάλποντες της καθηγήτριας του ΑΠΘ, νευρολόγου Μάγδας Τσολάκη.

Το “θέατρο του καταπιεσμένου” στο πλαίσιο της ομάδας στήριξης περιθαλπόντων ατόμων με άνοια θα είναι το πρώτο βιωματικό εργαστήριο. “Στις συναντήσεις της ομάδας στήριξης, οι περιθάλποντες δημιουργούν ένα σενάριο από τις καταστάσεις της φροντίδας που τους καταπιέζουν. Ο περιθάλπων – πρωταγωνιστής καλείται να μπει στη θέση του ατόμου με άνοια, ή άλλων μελών της οικογένειας μέσω ασκήσεων ρόλων. Στη συνέχεια, το σενάριο παρουσιάζεται στο κοινό με μορφή παράστασης. Η όλη διαδικασία έχει ως στόχο τον ανοιχτό διάλογο, την υποστήριξη και την ευαισθητοποίηση του κοινού και της ομάδας με έναν βιωματικό τρόπο” εξηγούν οι διοργανωτές της ημερίδας.


Η διαγενεακή παρέμβαση, με θέμα “Αφήγηση παραμυθιού και δημιουργική έκφραση” απευθύνεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας και στόχο έχει, μέσα από την αφήγηση παραμυθιού και το θεατρικό παιχνίδι, να ασκήσει τη δημιουργικότητα και αυτοέκφραση και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Οι συμμετέχοντες  θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα ενός ανθρώπου με άνοια σταδιακά με έναν παραμυθένιο τρόπο.


Στη διάρκεια της ημερίδας οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν τους  σκύλους – βοηθούς οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ώστε να βοηθούν άτομα με άνοια στην ενδυνάμωση της μνήμης, στη βελτίωση της διάθεσης και στην καλύτερη καθημερινή λειτουργικότητα. Θα μπορέσουν επίσης να μάθουν πώς, με τη βοήθεια σκύλων – βοηθών μπορούν να αλληλεπιδράσουν όλα τα μέλη της οικογένειας και να περάσουν δημιουργικό χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ